Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prostorová a sociální organizace společ (KSR / PSOS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / PSOS - Prostorová a sociální organizace společ, Fakulta právnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení problematiky, prostor a čas v rozvoji společnosti2. Vývoj regionální a sídelní struktury Českého státu3. Evropa regionů4. Individuální percepce prostoru, mentální mapy5. Prostorové chování obyvatelstva, prostorová identita6. Lokální komunity7. Regionální společenství8. Sociální skupiny a sociální organizace měst a regionů9. Funkce sociální komunikace a participace v rozvoji území10. Socio-ekonomické aspekty urbanizace, sociální ekologie města11. Úloha měst v regionálním rozvoji - typologie, vývojové trendy12. Postavení a problematika venkova v regionálním rozvoji13. Aktéři rozvoje měst a regionů14. Municipální politika, municipální management a komunikace s veřejností

Získané způsobilosti

V průběhu studia se posluchači seznámí se základními principy, organizačními formami a subjekty rozvoje lokalit a regionů. Poznatky z vývojového procesu formování evropských regionů a sídel umožní studentům pochopit hlavní vývojové parametry formování územních společenství v podmínkách české společnosti. Kurz vytváří základní poznámkový aparát pro specializované předměty oboru veřejná správa a regionální rozvoj, které jsou základní podmínkou pro navazující disciplíny jako je regionální politika, organizace a management veřejné správy a další oborově profilující kurzy. Po úspěšném absolvování předmětu budou absolventi schopni prakticky analyzovat sociální a ekonomické procesy probíhající v sídlech a regionech ve vztahu k praktickému výkonu veřejné správy. Pochopení základních vazeb mezi veřejnou správou, ekonomikou a společenskými procesy umožní posluchačům poznat a prakticky uplatnit základní kvantitativní i kvalitativní kriteria územního rozvoje.

Literatura

Patočka, J., Heřmanová, E. Lokální a regionální kultura v ČR. ASPi, 2008. Management regionální politiky a reforma veřejné správy. Praha: Linde, 2006. Louda, Tomáš; Grospič, Jiří; Vostrá, Lenka. Modernizace veřejné správy v Evropě a České republice : sborník příspěvků z workshopu s mezinárodní účastí, Praha 22.-23.11.2005. Plzeň Aleš Čeněk, 2006. ISBN 80-7380-001-2.Patočka J. Sociální teorie města I. MU Brno, 1992. J. Musil. Sociologie soudobého města. Svoboda, Praha, 1967. Kadeřábková, Jaroslava; Mates, Pavel; Wokoun, René. Úvod do regionálních věd a veřejné správy. 4. vyd. Plzeň : Aleš Čeněk, 2004. ISBN 80-86473-80-5.Horská, P., Maur, E., Musil, J. Zrod velkoměsta. Praha, Paseka, 2002. Wokoun, René. Regionální rozvoj a jeho management v České republice. Vyd. 1. Praha : Oeconomica, 2007. ISBN 978-80-245-1301-0.DeFleur, Melvin L.; Ball-Rokeach, Sandra J.. Teorie masové komunikace. Praha : Karolinum, 1996. ISBN 80-7184-420-9.Slepička, Alois. Venkov nebo město?. Praha: Svoboda, 1984.

Požadavky

Zápočtový test, zkouška

Garant

Doc. Ing. Jiří Patočka, CSc.

Vyučující

PhDr. Jaroslava Kadeřábková, CSc.Doc. Ing. Jiří Patočka, CSc.PhDr. Jaroslava Kadeřábková, CSc.Doc. Ing. Jiří Patočka, CSc.