Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Správa v oblasti kultury (KSR / SOK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / SOK - Správa v oblasti kultury, Fakulta právnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kulturní dědictví a jeho význam v moderní společnosti - sociologická, ekonomická a politická hlediska.2. Typologie kulturních památek - hmotná a nehmotná kultura, kulturní dědictví versus nová kulturní tvorba.3. Vývoj názorů na kulturní dědictví a památkovou péči - hlavní specifika české památkové péče v mezinárodním srovnání.4. Kulturní politika moderního státu ? typologie přístupů k památkové péči, etatistický a liberalistický koncept.5. Veřejná správa - státní správa a samospráva v oblasti památkové péče ? orgány, kompetence, agendy, legislativa.6. Odborné organizace státní památkové péče - související funkce a úlohy veřejné správy.7. Metodologie památkové péče ? vývoj, teorie, praxe.8. Subjekty a aktéři památkové péče ? státní, veřejný a soukromý sektor9. Ekonomika památkové péče v současných českých podmínkách ? formy a nástroje ekonomizace kulturních památek10. Animace kulturních památek ? formy, metody a nástroje11. Prezentace kulturních památek ? edukativní, umělecké, marketingové pojetí - kombinace forem a projevů hmotné a nehmotné kultury12. Restaurátorství jako specifický nástroj prezentace kulturní památky.13. Nové trendy v památkové péči ve vyspělých zemích ? mezinárodní spolupráce, ?New economics?, kreativní průmysly.

Získané způsobilosti

V průběhu studia posluchači získají kvalifikaci v oblasti společenského využití a prezentace kulturních památek v rámci ekonomického, správního a legislativního prostředí ČR. Osvojení odborných metod animace kulturního dědictví v kombinaci hmotné a živé kultury jim umožní formulovat efektivní způsoby a nástroje využití konkrétních kulturních památek. Nedílnou součástí nabyté způsobilosti je schopnost racionálně aplikovat poznatky z praxe kulturní politiky vyspělých států ve specifickém prostředí české památkové péče. Získaná základní orientace v českém správním prostředí i související konkrétní znalosti umožní absolventům odborně posuzovat projekty socio-ekonomického využití kulturních památek a racionálně zhodnotit jejich použitelnost v diskusi s úzce specializovanými odborníky z jednotlivých oborů památkové péče. Předmět je kvalifikačním předpokladem pro absolventy, kteří se budou chtít uplatnit v orgánech státní kulturní správy a samosprávy, v mezinárodní kulturní spolupráci i v soukromém sektoru v oblasti kreativních průmyslů.

Literatura

PATOČKA, Jiří a kol. Hmotná kultura v ekonomické teorii a praxi managementu. Praha, Oeconomica, 2011. ISBN 978-80-245-1839-8.Patočka, Jiří. Lokální a regionální kultura v České republice: kulturní prostor, kulturní politika a kulturní dědictví. Praha : ASPI, 2008. ISBN 978-80-7357-347-8.Patočka, J., Heřmanová, E. Lokální a regionální kultura v ČR. ASPi, 2008. TYSLOVÁ, Irena a kol. Metodiky animačních procesů v kultuře. Praha, Oeconomica, 2012. ISBN 978-80-245-1903-6.THROSBY, David. Economic and Culture. Cambridge University Press, 2000. ISBN 978-05- 215-8639-.Mišúr Peter, Svoboda Milan. Instituce státní moci v ČR - Úplný přehled s internetovými odkazy. Praha Linde, 2007. ISBN 978-80-86131-74-0.

Požadavky

Seminární práce. Písemný zápočet. Ústní zkouška.

Garant

Doc. Ing. Jiří Patočka, CSc.

Vyučující

JUDr. Tomáš Louda, CSc.Doc. Ing. Jiří Patočka, CSc.