Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální a zdravotní politika a správa (KSR / SZPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / SZPS - Sociální a zdravotní politika a správa, Fakulta právnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je rozdělen do několika výukových bloků, které na sebe navazují.I blok: Sociální politika a její základní vymezení. Sociální problémy a sociální události. Cíle, funkce a principy sociální politiky. Subjekty, objekty a nástroje sociální politiky. Hodnoty a ideologie ovlivňující sociální politiku.Seminář Nezaměstnanost jako sociální událost. Společenský i individuální problém. Trh práce. Státní politika zaměstnanosti, instituce (právní rámec, MPSV, úřady práce). Míry nezaměstnanosti. Skupiny ohrožené nezaměstnaností.II. blok Geneze evropské sociální politiky. Česká škola a její vývoj v meziválečném období. Období reálného socialismu. Sociální reforma po roce 1989. Současná sociální politika a správa.Seminář Mateřství a rodičovství jako sociální událost. Rodinná politika v ČR. Systém dávek souvisejících s rodičovstvím a mateřstvím (státní sociální podpora) a další opatření na podporu rodiny (sladění péče o rodinu a zaměstnáníIII. blokPřednáška Sociální politika a sociální stát (Welfare state). Vznik, vývoj a krize sociálního státu. Sociální ochrana jako jádro sociální politiky. Tři pilíře sociální ochrany v ČR. Sociální události pokryté systémem sociální ochrany (chudoba, rodičovství, stáří, nezaměstnanost).Seminář Stáří jako sociální událost. Demografické stárnutí obyvatelstva.Důchodové systémy a jejich financování. Důchodová reforma. Další aspekty stárnutí. (vztah společnosti k seniorům) Sociální péče a sociální službyIV. blok:Přednáška Zdravotní politika a správa a její hlavní úkoly. Přístupy ke zdravotní péči ve světě a u nás. Reforma českého zdravotnictví o roce 1989. Způsoby financování zdravotní péče.Seminář Nemoc a invalidita jako sociální událost. Nemocenské pojištění. Invalidní důchody. Další nástroje sociální politiky ve vztahu ke zdravotně postiženým (zákon o sociálních službách)V. blokPřednáška: Chudoba a sociální desintegrace, exkluze a inkluze, neziskový sektor.Seminář: Sociální správa v oblasti sociální a zdravotní politiky

Získané způsobilosti

Studenti jsou seznámeni s důležitými problémy sociální a zdravotní politiky a správy , jednotlivými sociálními událostmi a jejich řešením

Literatura

Mareš, Petr. Nezaměstnanost jako sociální problém. Vyd. 3., dopl. Praha : Sociologické nakladatelství, 2002. ISBN 80-86429-08-3.Tomeš, Igor. Právo sociálního zabezpečení. 2. vyd. Praha : VŠEHRD, 1998. ISBN 80-85305-39-9.Matoušek, Oldřich; Miltová, Alena; Ryba, Jiří. Rodina jako instituce a vztahová síť. Praha : Sociologické nakladatelství, 2003. ISBN 80-86429-19-9.Engliš, K. Sociální politika. Praha, F. Topič. Sociální politika. 1. vyd. Praha : Slon, 1995. ISBN 80-85850-01-X.Tomeš, Igor. Sociální politika: teorie a mezinárodní zkušenost : výběr z přednášek přednesených na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. 1. vyd. Praha : Sociopress, 1996. ISBN 80-902260-0-0.Kotous, Jan. Sociální politika v evropských zemích : sborník učebních textů. 1.vyd. Praha : Karolinum, 1995. ISBN 80-7184-099-8.Večeřa, Miloš. Sociální stát : Východiska a přístupy. 1. vyd. Praha, 1993. ISBN 80-901424-6-X.Vostatek, J. Sociální zabezpečení, teorie a politika. VŠE Praha, 1995. Žižková, J. a kol. Úvod do studia sociální politiky. VŠE Praha. Musil, Libor. Vývoj sociálního státu v Evropě : čítanka z historie moderní evropské sociální politiky ; editor Libor Musil ; [z angličtiny přeložila Jana Ogrocká]. Vyd. 1. Brno : Doplněk, 1996. ISBN 80-85765-62-4.

Požadavky

Studenti zpracují seminární práci v rozsahu cca 10 stran, jejímž obsahem je analýza vybraného sociálně politického problému. Písemný zápočet.

Garant

JUDr. Tomáš Louda, CSc.

Vyučující

Ing. Bohumila Čabanová, Ph.D.Bc. et Mgr. Ilona Kostadinovová