Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Územní správa a samospráva (KSR / ÚSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / ÚSP - Územní správa a samospráva, Fakulta právnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojmové otázky, systémy ústřední správy a systém územní správy2. Stát a samospráva v území, předpoklady reálnosti samosprávy3. Centralizace, decentralizace a subsidiarita reálnosti samosprávy4. Financování územní správy5. Nejnovější vývoj územní správy v ČR6. Ústaví základy samosprávy7. Postavení obcí8. Orgány obcí9. Územní státní správa10. Vyšší správní celky11. Systémy územní správy12. Reforma územní správy a územněsprávní uspořádání

Získané způsobilosti

Student si osvojí základní principy fungování systému veřejné správy v území, prostorové souvislosti, základy právní úpravy včetně ústavního pořádku; meze centralizace, decentralizace, dekoncentrace a subsidiárnosti; student rovněž získá konkrétní informace o fungování jednotlivých orgánů státní správy v území a územní samopsrávy včetně vymezení pravomoci a působnosti. Rovněž si osovjí základní principy reformy veřejné správy a historické souvislosti vývoje veřejné správy, a dále se bude orientovat v evorpských systémech veřejné správy.

Literatura

P. Mates, M. Matula. Kapitoly ze správní vědy. VŠE Praha, 1997. P. Průcha a kol. Místní správa. MU Brno, 1994. Hendrych, Dušan. Správní právo : obecná část. 2., zm. a dopl. vyd. Praha : C.H. Beck, 1996. ISBN 80-7179-062-1.

Požadavky

Ústní zkouška

Garant

JUDr. Tomáš Louda, CSc.

Vyučující

JUDr. Tomáš Louda, CSc.