Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Islámské právo (KTP / ISL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTP / ISL - Islámské právo, Fakulta právnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PRVNÍ ČÁST1. Úvod, charakteristika a odlišnosti islámského práva. Obecně o právních školách2. Vznik a vývoj islámského práva3. Právní školy a jejich zakladatelé, vznik a rozdíly, jejich zastoupení v současném světě. Osoba cÁlim, muftí a qádí.4.- 6. Prameny islámského práva obecně. Primární prameny - Korán, sunna, cidžmá a qijás. Sekundární prameny: istihsán, istisláh, maslaha a curf7. Soudobé islámské právo a právo islámských zemí, přijímání zákonů ve 20.století (kodifikace a ústavy)DRUHÁ ČÁST8. Islámský stát, pojetí, funkce a vliv islámu na státní mechanismy9. Stručný exkurz do ústavních systémů vybraných států10.-11. Právo osobního statutu (al-ahwal aš-šachsíja) - obecná část občanského práva, právo rodinné a dědické, nadační právo a darovací smlouva12. Trestní právo

Získané způsobilosti

Student si osvojí základy islámského práva, především s jeho původem a prameny. Porozumí taktéž roli islámu v (islámském) státě a moderních ústavách a kodifikacích soukromého práva. Mimo to bude mít znalosti práva personálního statusu, což je významná oblast islámského práva.

Literatura

Kropáček, Luboš. Duchovní cesty islámu. Praha : Vyšehrad, 2003. ISBN 80-7021-613-1.Hruškovič, Ivan. Islamský právny systém a proces jeho formovania. Bratislava : Vydavateľské oddelenie PF UK, 1997. ISBN 80-7160-0881.Pelikán, P. Sunna, pramen islámského práva. Praha, Právnická fakulta UK v Praze, 1997. Knapp, Viktor. Velké právní systémy : úvod do srovnávací právní vědy. Praha : C.H. Beck, 1996. ISBN 80-7179-089-3.Coulson, N. A History of Islamic Law. Edinburg, 1964. Schacht, J. An Introduction to Islamic Law. Oxford, 1964.

Požadavky

zkouškaseminární práce

Garant

JUDr. Lenka Bezoušková, Ph.D., LL.M.

Vyučující

JUDr. Lenka Bezoušková, Ph.D., LL.M.