Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie práva - dílčí část souborné zk. (KTP / TPDZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTP / TPDZ - Teorie práva - dílčí část souborné zk., Fakulta právnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Otázky k souborné zkoušce z teorie práva1. Pojem práva, funkce práva. Právo objektivní a právo subjektivníPrávní pozitivismus 19. století2. Právní norma, pojem, obecné a specifické rysy právních norem, jejich strukturaPrávní jazyk - charakteristické vlastnosti a náležitosti právní terminologie.3. Druhy právních noremProblematika legitimity a legality v soudobém právu4. Věcná, osobní, prostorová a časová působnost právních norem. Retroaktivita v právuPrávní pozitivismus a přirozené právo ve 20. století (Radbruch, Hart, Fuller, Dworkin)5. Tvorba právních norem (konvenční, konsensuální a imperativní forma vzniku právních norem).Normativní teorie práva, ryzí nauka právní (Kelsen), brněnská škola (Weyr)6. Právní řád (pojem, struktura). Princip právní síly.Důvěra v právo. Právní jistota, zásada nabytých práv, legalita7. Právní předpis jako pramen práva.Klasické teorie přirozeného práva do 19. století8. Soudní precedens jako pramen právaPrávní věda a jiná odvětví- sociologie, psychologie, logika, ekonomie9. Subjekty práva. Druhy způsobilosti.Teorie společenské smlouvy (Hobbes, Locke, Rousseau, Rawls)10. Právo soukromé a veřejné, hmotné a procesní.Doktrína právního státu a její historický vývoj (Rechtsstaat a rule of law). Formální a materiální právní stát.11. Pojem a prameny práva mezinárodního, vztah práva vnitrostátního a mezinárodního.Pojem lidských práv a vývoj koncepce lidských práv.12. Metody interpretace právního textu. ( jazyková, logická, systematická, teleologická, historická aj.) Text, úmysl a účel při interpretaci.Právo a morálka, jiné normativní systémy ve společnosti a jejich vztah k právu.13. Druhy interpretace podle subjektů, provádějících výklad. Rozlišení závaznosti a významnosti výsledků interpretace.Právo a právní vědomí14. Právo EU a jeho členění.Kontinentální právní kultura15. Subjektivní práva a právní povinnosti - pojem, druhy (absolutní a relativní)Základní právní zásady (právní principy) v soudobém právu.16. Právní vztah a jeho prvky, vznik, změna a zánik právního vztahu (ex lege a na základě tzv. právních skutečností). Druhy právních skutečností.Tradiční a náboženské právní systémy - islámské právo17. Pojem právní odpovědnosti. Subjektivní a objektivní právní odpovědnost. Problematika zaviněníStát jako pojem, vztah státu a práva. Pravomoc, působnost, příslušnost.18. Právní ochrana subjektivních práv, význam soudní ochrany, jiné subjekty právní ochrany, svépomoc, právní pomoc při ochraně práv.Právo a spravedlnost- vyrovnávací (korektivní, diortotická), rozdělovací (distributivní), sociální, retributivní, procedurální.19. Aplikace právních norem (pojem, stádia procesu aplikace, akty aplikace práva). Základní rozdíly mezi jednotlivými druhy aplikace právních norem.Rovnost a diskriminace, svoboda (pozitivní a negativní)20. Právní věda- předmět, struktura, její vztah k právu.Angloamerická právní kultura.

Získané způsobilosti

Student zvládne základní povinnou literaturu a je schopen používat získaných vědomostí při práci s právními předpisy a právnickými texty.

Literatura

Knapp, Viktor. Teorie práva. 1. vydání. Plzeň : ZČU, 1994. ISBN 80-7082-140-X.Gerloch, Aleš; Hungr, Pavel; Zoubek, Vladimír. Základy teorie práva a právního státu. 4.vyd. Praha : Policejní akademie ČR, 1997. ISBN 80-85981-59-9.Holländer, Pavel. Filosofie práva. 1. vyd. Plzeň : Aleš Čeněk, 2006. ISBN 80-86898-96-2.Holländer,Pavel. Nástin filozofie práva. Hungr, Pavel. Právní filozofie : (Vybrané problémy pro 9. semestr). 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, 1993. ISBN 80-210-0615-3.

Požadavky

Souborná zkouška po 3. semestru studia

Garant

Doc. JUDr. František Cvrček, CSc.