Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ústavní právo 1 (KÚP / 9NÚP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KÚP / 9NÚP1 - Ústavní právo 1, Fakulta právnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program předmětu Ústavní právo1) Pojem a předmět ústavního práva, postavení předmětu ve výuce právních oborů, subjekty ústavního práva, ústavněprávní vztahy.2) Moderní ústava, ústavnost, ústava jako základní zákon, normy ústavy, odpovědnost v ústavním právu, ústavněprávní spory, interpretace ústavy.3) Ústavní systémy světa, ústavní modely, typy ústav.4) Vývoj čs. ústavy, rysy čs. ústavního vývoje, etapizace čs. ústavního vývoje.5) Ústavní aspekty rozdělení Československa, kontinuita a diskontinuita při vzniku České republiky.6) Ústava České republiky, charakteristika, struktura, ústava a právní řád, Sbírka zákonů, Ústava České republiky a mezinárodní právo.7) Česká republika jako členský stát EU.8) Ústava České republiky a mezinárodní smlouvy.9) Listina základních práv a svobod, charakteristika, struktura.10) Lidská práva a základní svobody, ústavněprávní základ - výklad.11) Práva hospodářská, sociální a kulturní, právo národnostních a etnických menšin, ústavněprávní základ - výklad.12) Ústavní základy suverenity České republiky, státní území, státní hranice, státní občanství, státní symboly, hlavní město.13) Forma vlády v České republice, ústavní systém dělby moci.14) Moc zákonodárná, postavení Parlamentu ČR, struktura Parlamentu, vzájemné vztahy komor.15) Volební systém České republiky.16) Zákonodárný proces, jednací řád Parlamentu ČR.17) Moc výkonná, postavení prezidenta republiky.18) Ústavní postavení vlády ČR, ministerstva ČR, státní zastupitelství.19) Moc soudní, ústavní koncepce, soudní soustava.20) Právo na soudní a jinou právní ochranu podle Listiny základních práv a svobod.21) Postavení a kompetence Ústavního soudu České republiky.22) Řízení před Ústavním soudem České republiky.23) Ústavní postavení Nejvyššího kontrolního úřadu a České národní banky.24) Pojetí územní samosprávy v České republice, volby do zastupitelstev v obcích a v krajích.25) Obsah, procesní a teoretický význam judikatury Ústavního soudu ČR.26) Právní postavení Veřejného ochránce práv.

Získané způsobilosti

- vymezit pozici, poslání a význam ústavního práva v systému právní regulace- identifikovat základní ústavněprávní instituty, jejich smysl, formy a použití v obecném měřítku i v konkrétní podobě u nás- rozlišit jednotlivé modely institucionálního a funkčního uspořádání systému veřejné moci rozeznávaných ústavněprávní teorií a vymezit jejich podobu v ČR- zhodnotit ústavněprávní vývoj ČR a analyzovat jeho reflexi v našem současném uspořádání- analyzovat recentní rysy české ústavnosti a srovnat je s poznatky traktovanými teorií- identifikovat a zhodnotit obsah a strukturu základních pramenů české ústavnosti- identifikovat a zhodnotit rozsah demokratické podoby a garancií našeho státu- identifikovat základní aspekty ústavněprávního vztahu ČR k nadstátním strukturám- rozpoznat různé aspekty vztahů veřejné moci a lidu, vymezit jejich podobu u nás a zhodnotit ji- zhodnotit základní rysy české ústavnosti jako celek

Literatura

Pezl Tomáš, Pezl Michael. Dokumenty ke studiu ústavního práva, 3. vydání. Plzeň: Aleš Čeněk, 2008. ISBN 978-80-7380-099-4.Klíma Karel a kol. Komentář k Ústavě a Listině. Plzeň, 2005. ISBN 80-86898-44-X.Klíma Karel a kol. Komentář k Ústavě a Listině, 2. vydání. Plzeň: Aleš Čeněk, 2009. Klíma Karel a kol. Praktikum českého ústavního práva, 3. vydání. Plzeň: Aleš Čeněk, 2009. ISBN 978-80-7380-173-1.Blahož, Josef; Balaš, Vladimír,; Klíma, Karel. Srovnávací ústavní právo. 2., přeprac. vyd. Praha : ASPI, 2003. ISBN 80-86395-89-8.Klíma Karel. Ústavní právo, 3. vydání. Plzeň: Aleš Čeněk, 2006. ISBN 80-7380-000-4.

Požadavky

zápočtový test

Garant

JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Renáta VokrojováJUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D.