Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Státověda (KÚP / 9SV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KÚP / 9SV - Státověda, Fakulta právnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program předmětu státověda1) Smysl a metodologie studia kurzu "Státověda", návaznost na předmět Ústavní právo.2) Veřejná moc, pojetí společenské autority.3) Pojetí státu, pojem politické moci, pojmové znaky státu.4) Zaměření činnosti státu, pojetí funkcí státu.5) Pojetí forem státu, stát jednoduchý a složený, nadnárodní asociační systémy, včetně EU.6) Vnitřní forma státu, dělba moci, forma vlády, forma vládnutí.7) Stát a autonomie, územní autonomie.8) Vztah státu a fyzické osoby, různost pojetí , klasifikace práv a svobod.9) Stát a demokracie, pojetí suverenity lidu.10) Parlamentní demokracie, přímá demokracie.11) Politické strany v systému demokracie a jejich vztah ke státu.12) Volební systém a volební právo.13) Organizace státu, vertikální struktura státu, státní mechanismus.14) Pojetí státního orgánu, právní status státního orgánu, pravomoc a působnost státního orgánu, státní aparát, státní zařízení, státní služba.15) Procesní základ činnosti státu.16) Normotvorná činnost státu.17) Výkonná činnost státu.18) Soudnictví, pojetí soudní moci, soudnictví jako činnost, druhy soudnictví.19) Stát a samospráva.

Získané způsobilosti

- vymezit charakteristické rysy států a jeho organizačních formací retrospektivně i recentně- identifikovat důvody existence veřejné moci a podmínky její justifikace- identifikovat úlohu a postavení lidu ve formování státu a zhodnotit míru legitimity veřejné moci v závislosti na stupni jejího odvození od vůle lidu- klasifikovat, analyzovat a srovnat jednotlivé modely organizace veřejné moci, jakož i různé koncepce a kompetenční rámec státních orgánů v jejich rámci rozeznávaný- klasifikovat a analyzovat funkční pojetí veřejné moci, vysvětlit podstatu jednotlivých činností a zhodnotit jejich význam i vzájemnou provázanost- rozlišit a formulovat základní referenční kritéria hodnocení státu a na jejich základě klasifikačně zhodnotit jednotlivé státy, zejména pak Českou republiku- analyzovat různá pojetí vztahů veřejné moci a obyvatelstva, rozpoznat jejich různé formy i aspekty a zhodnotit stupeň legitimity různých režimů- analyzovat vztah státu a práva, zhodnotit jeho diferencované podoby a stupeň legitimity- osvojit si a odpovídajícím způsobem aplikovat odborný pojmový aparát předmětu a jeho pomocí na patřičné úrovni hodnotit aktuální jevy a situace v globálním měřítku, které spadají pod věcný rozsah oboru Státověda

Literatura

nullKlíma, Karel. Teorie veřejné moci (vládnutí). 2., přeprac. a rozš. vyd. Praha : ASPI, 2006. ISBN 80-7357-179-X.Klíma, Karel. Encyklopedie ústavního práva. Praha : Aspi, 2007. ISBN 978-80-7357-295-2.Holländer, Pavel. Filosofie práva. 1. vyd. Plzeň : Aleš Čeněk, 2006. ISBN 80-86898-96-2.Klíma, Karel. Komentář k Ústavě a Listině. Plzeň : Aleš Čeněk, 2009. ISBN 978-80-7380-140-3.Klíma, Karel. Ústavní právo. 4., rozĹĄ. vyd. Plzeň : Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2010. ISBN 978-80-7380-261-5.Pavlíček, Václav. Ústavní právo a státověda. I. díl, Obecná státověda. Praha : Linde, 1998. Holländer Pavel. Základy všeobecné státovědy. Praha, 2009.

Požadavky

ústní zápočet

Garant

JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.Mgr. et Mgr. Renáta VokrojováJUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D.Mgr. et Mgr. Renáta VokrojováJUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D.