Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie v energetice (KKE / EKE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKE / EKE - Ekologie v energetice, Fakulta strojní, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek podle týdnů v semestru :1. Úvod: Energetika versus ekologie ( vztah získávání, přeměny a užití energie k životnímuprostředí2. Znečišťování ovzduší, legislativa ochrany ovzduší, zákony, vyhlášky, emisní a imisní limity3. Spalovací proces, vznik oxidů SOx, NOx,, COx při spalování paliv, stechiometrie spalování4. Odstraňování síry z fosilních paliv před spálením, zplynování paliv, omezování obsahuoxidů síry při spalovacím procesu, aditivní metoda, fluidní spalování, odstraňování oxidůsíry ze spalin neregenerativní a regenerativní metody5. Omezení a odstraňování oxidů dusíku, primární a sekundární způsob, kombinovanéprocesy snižování SOx, NOx v energetických zařízeních, způsoby snižování obsahuCO2 do ovzduší, paroplynový cyklus, kogenerace6. Ochrana přírody a krajiny, stavební zákon a posuzování vlivů energetických zařízení naživotní prostředí7. Využití obnovitelných zdrojů energie, palivové články8. Hluk a jeho snižování v technické praxi9. Ukládání radioaktivních odpadů, základní téze ochrany před ionizujícím zářením10. Odpadní vody elektráren, klasifikace odpadních a průmyslových vod, odstraňováníznečištění, čistírny odpadních vod11. Metodika měření a výpočet koncentrace plynných škodlivin v přízemní vrstvě ovzduší12. Odlučování tuhých emisních produktů ( popílku ), odlučovače, filtry, odstraňování tuhýchzbytků po spálení paliva ze spalovací komory13. Odpady z elektráren, klasifikace odpadů, komunální, zvláštní a nebezpečné odpady,jejich klasifikace a likvidaceTémata cvičení podle týdnů v semestru :1. Výpočet emisí z elektráren a stanovení imisních limitů v přízemní vrstvě2. Exkurse - měření emisí na zdroji znečišťování ovzduší, seznámení s technologií odsiřování spalin (Plzeňská energetika a.s.)3. Exkurse - měření emisí na zdroji znečišťování ovzduší, seznámení s technologií odsiřování spalin (Plzeňská energetika a.s.)4. Exkurse - měření emisí na zdroji znečišťování ovzduší, seznámení s technologií odsiřování spalin (Plzeňská energetika a.s.)5. Exkurze - měření imisí v přízemní vrstvě ovzduší(plzeňská pobočka ČHMÚ - AIM)6. Exkurze v městské vodárně nebo v městské čistírně odpadních vod(Správa infrastruktury města Plzně - seznámení s technologií)7. Exkurze v městské vodárně nebo v městské čistírně odpadních vod(Správa infrastruktury města Plzně - seznámení s technologií)8. Výpočet hladiny hluku a způsoby snižování hluku v technické praxi9. Výpočet hladiny hluku a způsoby snižování hluku v technické praxi10. Výpočet průtočného chlazení a chlazení pomocí chladících věží11. Výpočet výšky komína, rozptylová studie12. Výpočet množství paliva a popílku pro 500 MW blok uhelné elektrárny,návrh složiště strusky13. Závěrečný test

Získané způsobilosti

Studenti si zapamatují základní pojmy z oblasti ekologie a energetiky a vyjmenují různé způsoby zachycování znečišťujících látek ze spalin i z vody.

Literatura

Macek L.; Raab P. Omezování emisí SO2. SNTL Praha, 1985. Bretschneider, Boris; Kurfürst, Jiří. Technika ochrany ovzduší. Vyd. 1. Praha : SNTL, 1978.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách a cvičeních, napsání zápočtového testu a ústní zkouška.

Garant

Ing. Vladimír Křenek

Vyučující

Ing. Vladimír KřenekIng. Vladimír Křenek