Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Měření v jaderné energetice (KKE / MJE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKE / MJE - Měření v jaderné energetice, Fakulta strojní, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecné základy měření - měřící metody, pravidla, metrologie.2. Sběr a zpracování dat, chyby měření jednotlivých fyzikálních velicin.3. Principy měření důležitých fyzikálních veličin v jaderné energetice - měření tlaku, teploty, průtoku.4. Principy měření neutronového toku a elektrických veličin.5. Měření v aktivní zóne a v primárním okruhu jaderné elektrárny.6. Měření v sekundárním okruhu.7. Měření v pomocných technologických okruzích jaderné elektrárny.8. Základní a speciální servisní měření pri odstávkách a najíždění bloku.9. Speciální měření pri projektování výstavbě a spouštění jaderných elektráren.10. Měření parametru dokladující vliv JE na životní prostředí.11. Exkurze do výzkumného ústavu v Reži. Prohlídka pokusných reaktoru12. Exkurze do oddelení jaderné fyziky v Praze, merení neutronových toku na pokusném reaktoru.13. Exkurze v závode Škoda Jaderné strojírenství.

Získané způsobilosti

Studenti po absolvování předmětu jsou schopni:- aplikovat obecné základy měření na jaderné elektrárně (JE)- analyzovat měření ve všech okruzích JE- odhadnout vliv JE na životní prostředí

Literatura

Klik, František; Daliba, Jaroslav. Jaderná energetika. Vyd. 2. Praha : Vydavatelství ČVUT, 2002. ISBN 80-01-02550-0.Waltar, A.E., Reynolds, A.B. Fast Breeder Reactors - Rychlé množivé reaktory. Pergamon Press, 1986. Becker, E.W. Uranium Enrichment - Obohacování uranu. Springer-Verlag Berlin, 1979. Schobeiri M.T. Fluid Mechanics for Engineers. Springer, 2010. Dubšek, František. Jaderné reaktory. Vyd. 1. Brno : PC-DIR, 1995. ISBN 80-214-0715-8.Hejzlar, Radko. Stroje a zařízení jaderných elektráren - Díl 1. ČVUT Praha, 2000. Hejzlar, Radko. Stroje a zařízení jaderných elektráren - Díl 2. ČVUT Praha, 2000. Heřmanský, Bedřich. Termomechanika jaderných reaktorů. Vyd. 1. Praha : Academia, 1986.

Požadavky

Zápočet: závěrečný test na cvičeníZkouška: písemná část: test 50 - 70 otázek, ústní zkouška.

Garant

Ing. Jan Zdebor, CSc.

Vyučující

Ing. Václav Bláha, CSc.Ing. Jan Zdebor, CSc.Ing. Václav Bláha, CSc.