Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Plynové turbíny a turbokompresory (KKE / PTTA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKE / PTTA - Plynové turbíny a turbokompresory, Fakulta strojní, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Základní technické parametry současných plynových turbín,2. schéma turbín a jim odpovídající cykly, možnosti zlepšení tepelné účinnosti turbíny3. Axiální plynové turbíny, lopatkování turbíny, její charakteristika, způsoby chlazení rotorů a skříní a jeho vliv na celkovou účinnost zařízení.4 Aerodynamický výpočet průtočné části, zásady konstrukce plynové turbíny.5.Spalovací komory, paliva.6. Kombinované cykly. Odběr tepla pro teplofikaci z plynové turbíny. Axiální kompresory, návrh lopatkování. Konstrukce kompresoru. Radiální kompresory.7. Vliv tvaru lopatek na charakteristiku.8.Návrh radiálního kompresoru, jeho konstrukce.9. Pumpování.10.Paralelní provoz kompresorů.

Získané způsobilosti

Studenti si zapamatují základní pojmy a definice z oblasti termodynamiky, teorie a konstrukce plynových turbín a turbokompresorů. Studenti popíšou průběh výpočtu tepelného oběhu turbokompresorů, výpočtu radiálních kompresorů, výpočtu mnohostupňových axiálních kompresorů a jednostupňových plynových turbín.Studenti se naučí termodynamicky vypočet radiálního kompresoru, termodynamicky výpočet mnohostupňového axiálního kompresoru a termodynamicky výpočet jednostupňové plynové turbíny.Studenti objasní procesy probíhající při pumpovaní kompresorů.Studenti charakterizují základní metody tepelného, tepelně-mechanického zatížení a mechanického zatížení částí kompresorů, spalovacích komor a plynových turbín.Studenti stručně charakterizují vlastnosti plynových turbín ve funkci energetických zařízení a kombinovaných paroplynových cyklů.

Literatura

MATTINGLY, J.D. Elements of Gas Turbine Propulsion. International Editions, 1996. ISBN 0-07-114521-4.COHEN, H.; ROGERS, G.F.C.; SARAVANAMUTTOO, H.I.H. Gas Turbine Theory. Longman Scientific&Technical, 1992. ISBN 0-582-30539-X.CUMPUSTY, N. Jet Propulsion - A simple guide to the aerodynamic and thermodynamic design and performance of jet engines. Cambridge University Press, 2003. ISBN 0 521 541441.

Požadavky

1 kontrolní test, získání zápočtu

Garant

Prof. Ing. Jiří Linhart, CSc.

Vyučující

Prof. Ing. Jiří Linhart, CSc.Prof. Ing. Jiří Linhart, CSc.