Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář z termomechaniky (KKE / STM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKE / STM - Seminář z termomechaniky, Fakulta strojní, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Stlačitelnost, roztažnost, rozpínavost a jejich vzájemný vztah. Boylův zákon, Gay-Lussacův zákon, Charlesův zákon. Rovnice stavu ideálního plynu. Obecná plynová konstanta.2. První zákon termodynamiky. Vnitřní energie, práce. Entalpie. Vratné procesy ideálního plynu. Měrná tepelná kapacita. Molární tepelná kapacita. Mayerův zákon.3. Entropie: Tepelné oběhy. Účinnost. Carnotův oběh a jeho účinnost. Clausiův integrál. Měrná entropie. Diagram teplota-entropie. Mollierův diagram.4. Entropie u vratného motoru, pracujícího mezi dvěma zásobníky. Termodynamická teplotní stupnice. Důsledky druhého zákona pro procesy neproudícího média.5. Reálné plyny: Vlastnosti kapalin a par. Tabulky vlastností. Diagramy vlastností. Procesy s neproudícím médiem.6. Škrcení reálných plynů. Cyklus parní. Cyklus plynový. Cyklus tepelného čerpadla a chladicí cyklus.7. Směsi plynů: Daltonův a Amagatův zákon. Směsi ideálních plynů. Směšovací procesy. Směsi plynu a syté páry. Vlhký vzduch: Termodynamické vlastnosti vlhkého vzduchu. Mollierův psychrometrický diagram h-x. Procesy s vlhkým vzduchem8. Procesy s proudícím médiem: Prodění stlačitelného média. Rychlost zvuku. Izoentropické proudění. Kritický stav proudění. Prandtlova rovnice. Rovnice Rankine-Hugoniotova. Trysky a dýzy. Hmotnostní průtok.9. Přenos práce: Expandéry a kompresory s vratným pohybem pístu. Spalovací motory s vratným pohybem pístu.10. Vedení tepla: Fourierův zákon. Jednodimenzionální stacionární vedení tepla složenou stěnou. Analytické a numerické řešení nestacionárního vedení tepla. Vedení s vnitřním zdrojem tepla.11. Konvekce: Nucená a přirozená (volná) konvekce. Principy dynamické podobnosti nucené a přirozené konvekce. Přirozená konvekce v omezeném prostoru.12. Sálání: Zákony sálání černého tělesa. Kirchhoffův zákon, a sálání šedého tělesa. Výměna tepla sáláním mezi dvěma šedými rovinnými stěnami. Stínicí plochy.13. Lambertův zákon. Výměna tepla sáláním mezi obecnými plochami. Složený způsob výměny tepla. Souproudové a protiproudové výměníky tepla.

Získané způsobilosti

Seminář KKE/STM doplňuje a rozšiřuje látku z předmětu KKE/TM.Smyslem semináře systém je seznámit studenty ve větší míře s metodami používanými v termodynamice a detailně analyzovat praktické problémy. Zadávané úlohy jsou diskutovány. Od všech přítomných se požaduje, aby se semináře účastnili aktivně.

Literatura

Mareš, Radim. Kapitoly z termomechaniky. Plzeň : Západočeská univerzita, 2008. ISBN 978-80-7043-706-3.Sazima, Miroslav. Sbírka příkladů z termomechaniky. nezměn. vyd. Praha : ČVUT, 1969. Kalčík, Josef; Sýkora, Karel. Technická termomechanika. 1. vyd. Praha : Academia, 1973.

Požadavky

Alespoň 80% účast na semináři, vypracování zadaných úloh a jejich prezentace na semináři.

Garant

Prof. Ing. Radim Mareš, CSc.