Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spalovací zařízení a výměníky tepla (KKE / SZV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKE / SZV - Spalovací zařízení a výměníky tepla, Fakulta strojní, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod. Hlavní části zařízení. Ztráty a účinnost kotlů.2. Paliva. Jejich důležité vlastnosti. Příprava paliva pro spalování.3. Statika spalování paliv. Spalovací komory.4. Hořáky. Zařízení k dopravě vzduchu a spalin kotlem.5. Odstranění tuhých zbytků po spálení.6. Exhalace. Odstraňování pevných částic, odstraňování plynných škodlivin.7. Parní kotel, funkce, rozdělení, hlavní části kotle.8. Ohříváky vzduchu, vody. Výpočet ohříváků.9. Výparník, přehřívák, přihřívák.10. Buben, zařízení v bubnu k čištění páry.11. Regulace výkonu kotle. Regulace teploty páry.12. Regulace napájení. Regulace spalování. Provoz parních kotlů.13. Najíždění a odstraňování parního kotle.

Získané způsobilosti

Studenti si zapamatují termíny z oblasti paliva, spalovacího zařízení a spalinových výměníků tepla.Popíšou základní způsoby přípravy paliva z hlediska vhodnosti ke spalování. Budou schopni porovnat výhody a nevýhody jednotlivých typů spalovacích zařízení z hlediska velikosti výkonu a účinnosti. Aplikují stechiometrické vztahy pro výpočet objemu spalovacího vzduchu a vzniklých spalin. Provedou výpočet jednotlivých tepelných výměníků kotle. Zvolí metodu vhodnou pro odstranění škodlivých látek ze spalin. Rozliší jednotlivé způsoby regulace kotle.

Literatura

Doležal R. Dynamika a regulace parních kotlů. ČVUT Praha, 1968. Černý, Václav; Janeba, Břetislav; Teyssler, Jiří. Parní kotle. Vyd. 1. Praha : SNTL, 1983. Polach V. Spalovací zařízení a výměníky tepla. tabulky ZČU, FS-KKE Plzeň, 1992. Ladislav Vilimec. Stavba kotlů II. Ostrava, 2008. ISBN 978-80-248-1716-3.

Požadavky

1 kontrolní test, získání zápočtu, zkouška

Garant

Doc. Ing. Vladislav Polach, CSc.

Vyučující

Ing. Vladimír KřenekDoc. Ing. Vladislav Polach, CSc.Ing. Vladimír Křenek