Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie jaderného reaktoru 1 (KKE / TJR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKE / TJR1 - Teorie jaderného reaktoru 1, Fakulta strojní, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:1. Úvodní přednáška - Úvod do problematiky, Zadání semestrální práce2. Základní fakta o jaderné energii I. (Historie, princip jaderné elektrárny, ...)3. Základní fakta o jaderné energii II. (Typy reaktorů, palivový cyklus, jaderná bezpečnost a radiační ochrana, ...)4. Základy neutronové fyziky I. (Struktura hmoty, vazebná energie jádra, princip uvolňování jaderné energie, ...)5. Základy neutronové fyziky II. (Základní pojmy jaderných reakcí, neutronové reakce, rezonance, neutronové zdroje ...)6. Základy neutronové fyziky III. (Přirozená a umělá radioaktivita, štěpné produkty, měření základních veličin, knihovny jaderných dat,...)7. Neutronová fyzika (Interakce mezi neutronem a hmotou, účinný průřez, neutronový tok, hustota toku neutronů, Boltzmanova rovnice, energetická rovnováha,... )8. Bodová kinetika reaktoru I. (kinetika bez zpožděných neutronů - základní přístup, rovnice řetězové reakce, reaktivita, ...)9. Bodová kinetika reaktoru II. (kinetika se zpožděnými neutrony - parametry zpožděných neutronů, rovnice řetězové reakce, rovnice "převrácených hodin", vysoká a nízká reaktivita, jednotka reaktivity "dolar", ...)10. Sestavení difuzní rovnice I. (Rovnováha neutronů, neutronový tok, ...)11. Sestavení difuzní rovnice II. (Fickův zákon, počáteční podmínky, okrajové podmínky, ...)12. Jednogrupová difuzní teorie (Úvod)Od přednášek by se odvíjela náplň cvičení.

Získané způsobilosti

Studenti si zapamatují základní poznatky o struktuře atomu, o interakcích mezi částicemi a identifikují základní vlastnosti neutronů, pojmy neutronový tok, vazbová energie jádra, štěpná řetězová reakce a faktory ovlivňující. Studenti rozliší pružný, nepružný rozptyl a štěpnou, neštěpnou absorpci, uvedou do souvislostí poznatky o difuzi neutronů, Fickův zákon, transportní rovnici. Dále klasifikují a rozliší zařízení pro štěpení a fúzi a vymezí základní typy reaktorů a fúzních zařízení.

Literatura

Bečvář, Josef. Jaderné elektrárny. Praha : SNTL, 1981. E. E. Levis. Nuclear Reactor Physics. 2008. ISBN 978-0-12-370631-7.A. Beiser. Úvod do moderní fyziky. Praha Academia, 1986. Otčenášek, P. Základy konstrukce a funkce jaderných elektráren. ČVUT Praha, 1994. Dubšek, F. Základy teorie a stavby jaderných reaktorů. VUT Brno, 1990.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách a cvičeních, vypracování a prezentace dvou referátů, napsání zápočtového testu a ústní zkouška ( okruh otázek je totožný s jednotlivými tématy přednášek )

Garant

Ing. Kateřina Demjančuková

Vyučující

Ing. Kateřina DemjančukováIng. Kateřina Demjančuková