Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Design strojů a zařízení (KKS / DKS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKS / DKS - Design strojů a zařízení, Fakulta strojní, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je zaměřen na následující oblasti:Historický vývoj průmyslového designu v souvislosti s vývojem strojů; základní pohled na stroj z hlediska jeho užitných vlastností; konstrukční kreativita; systém člověk - stroj - pracovní prostředí; definice průmyslového designu; hlediska pro posuzování průmyslového designu (estetická, ekologická, psychologicko-sociologická, ergonomická); zásady designu stroje. Předmět je určen pro studenty, kteří studují certifikátový program "Základy designu průmyslových výrobků", nebo bakalářský studijní program "Design průmyslové techniky" garantované Katedrou konstruování strojů na FST. Studenti jsou připravováni na vypracování závěrečného certifikátového projektu (KKS/ZPD).P ř e d n á š k y :1. Historie výrobních strojů a průmyslového designu (PD)2. Historie výrobních strojů a PD3. Systém člověk-stroj-pracovní prostředí (ČSP). Vědní disciplíny zabývající se zkoumáním systému ČSP.4. Technická estetika; definice PD.5. Hlediska pro posuzování PD.6. Estetická hlediska pro posuzování PD; barvy, vznik a využití barev.7. Ekologická hlediska pro posuzování PD; psychologicko-sociologická a ergonomickáhlediska pro posuzování PD8. Perspektiva, základní pojmy v perspektivě9. Metodický postup práce průmyslového designéra; Image firmy10. Diskuse a shrnutí látkyPřednášky jsou doplněny promítáním videofilmů o probírané problematice.

Získané způsobilosti

Studenti po absolvování předmětu jsou schopni:- analyzovat jednotlivé etapy ve vývoji strojů a průmyslového designu- odhadnout další vývoj v oblasti designu průmyslových výrobků (požadavky na výrobek)- aplikovat teoretické poznatky ze strojírenského základu a estetiky na konkrétních problémech při návrhu průmyslového výrobku- uvést do souvislosti technické a estetické řešení výrobku- zhodnotit klady i zápory technického a estetického řešení průmyslového výrobku

Literatura

Chundela, Libor. Ergonomie. 1. vyd. Praha : ČVUT, 2005. ISBN 80-01-02301-X.Zeithammer, Karel. Vývoj techniky. 1. vyd. Praha : ČVUT, 1994. ISBN 80-01-01122-4.

Požadavky

Průběžné hodnocení:plnění podmínek na zadaném projektuPro získání zápočtu je nutné úspěšně ukončit projekt. Tento předmět je určen pro studenty, kteří si zapsali zaměření bakalářského studia nebo certifikát "Základy designu průmyslových výrobků" na FST. Studenti jsou připravováni na vypracování závěrečného certifikátového projektu (KKS/ZPD).

Garant

Doc. Ing. Jiří Staněk, CSc.

Vyučující

Prof. Ing. Stanislav Hosnedl, CSc.Doc. Ing. Martin Hynek, Ph.D.Doc. Ing. Jiří Staněk, CSc.