Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody a nástroje efekt. konstr. (KKS / NEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKS / NEK - Metody a nástroje efekt. konstr., Fakulta strojní, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní informace o předmětu - požadavky, očekávání2. Úvod do problematiky - modelové konstrukční cvičení (týmové spolupráce)3. Týmová spolupráce - spolupráce, pracovní skupina vs. tým, potenciál jednotlivce a týmu, komunikace v týmu, dynamika týmu4.Konstruování jako řešení problému - cíl, struktura konstrukčních činností, zadání konstrukčního úkolu (KÚ)5. Průběžná podpora prací na konstrukčním úkolu - vyhledávání a zpracování informací, zobrazování (reprezentace), kontroly6. Zpřesnění konstrukčního úkolu - účel, způsoby, metody, cvičení - aplikace na KÚ7. Hledání řešení konstrukčního úkolu - účel, strategie hledání řešení, metody, cvičení - aplikace na KÚ8. Kreativita - tvůrčí myšlení, ovlivňující faktory, trénink kreativity9. Hodnocení a rozhodování - účel, obecné kroky při hodnocení a rozhodování, cvičení - aplikace na KÚ10. Sdělování řešení - účel, způsoby, dokumentování konstrukčních projektů, ochrana duševního vlastnictví11. Prezentace - inspirace videozáznamy, příprava prezentace, ukázky12. Prezentace - individuální prezentace13. Závěr - diskuse, zápočet

Získané způsobilosti

Studenti jsou po absolvování předmětu schopni:- efektivně komunikovat a spolupracovat v týmu - strukturovat konstrukční proces jako systém konstrukčních i obecných činností- zpracovávat, třídit a interpretovat informace potřebné pro efektivní a účinné konstruování- provést zpřesnění konstrukčního úkolu za účelem dosažení požadovaného cíle- efektivně a kreativním způsobem hledat řešení konstrukčních úkolů- hodnotit navržená řešení a vybrat optimální variantu- jasně a srozumitelně prezentovat své nápady a myšlenky- psát čtenářsky orientované technické zprávy - chránit své myšlenky a navržená řešení (ochrana duševního vlastnictví)

Literatura

Hosnedl, S. Systémové navrhování technických produktů. Plzeň, ZČU, FST, 2009. Bradbury, Andrew. Jak úspěšně prezentovat a přesvědčit. Brno : Computer Press, 2007. ISBN 978-80-251-1622-7.Hubka, Vladimír. Konstrukční nauka : obecný model postupu při konstruování. Zürich : Heurista, 1995. ISBN 80-901135-0-8.Chalupa, Bohumír. Tvořivé myšlení : tvořivost jako dobrodružství poznání. Vyd. 1. Brno : Barrister & Principal, 2005. ISBN 80-7364-007-4.

Požadavky

Získání zápočtu ze cvičení (s hodnocením):- minimálně 75% aktivní účast na cvičeních (pouze u denního studia)- splnění zadaných cvičení nejpozději v mezním termínu

Garant

Prof. Ing. Stanislav Hosnedl, CSc.