Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy konstruování pro FAV (KKS / ZKFAV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKS / ZKFAV - Základy konstruování pro FAV, Fakulta strojní, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní strojní části z hledisek jejich vlastností a především třídy vlastností -funkce a jejich účinky. Strojní částí a jejich skupiny vzhledem k popisu parametrů vlastností a konstrukční dokumentaci. Třídění strojních částí a jejich skupin podle stupně komplexnosti technických systémů. Spojovací a přenosové části, součásti uložení, pružiny, převodové mechanismy a pod. Konstruování menších strojních celků bez nebo s počítačovou podporou.Obsah přednášek:Úloha,funkce, definice předmětu - normy v techn. zobrazování - kótování funkční,výrobní, jejich vzájemný vztah - běžné funkční tvary spojených povrchů, vlastnosti, způsob jejich dosažení - technické tolerance - prostředky vyměnitelnosti - pevná a rozebiratelná spojení - výběr spojovacích prostředků - prisma, klouby, elementy pro přenos pohybů posuvných a rotačních.Výběr alternativ osvědčených řešení pro danou funkci - nedostatky těchto řešení při použití.Obsah cvičení:Rozbor sestav jednodušších celků, nakreslení jednoduchých výrobních výkresů, laboratorní práce - hřídelové soustavy, práce s Autocadem.

Získané způsobilosti

Studenti po absolvování předmětu jsou schopni:- aplikovat základní metody vhodné pro konstruování- stanovovat požadované funkce produktů a vytvářet jejich funkční struktury- analyzovat jednoduché strojní stavební skupiny, zobecňovat poznatky a získané výsledky aplikovat při návrhu složitějších technických produktů.

Literatura

Vávra, Pavel. Strojnické tabulky : pro SPŠ nestrojnické. Praha : Státní nakladatelství technické literatury, 1982. Drastík, František. Technické kreslení podle mezinárodních norem I. Ostrava : Montanex, 2005. ISBN 87-7225-195-3.

Požadavky

- Splnění podmínek zápočtu. - Odevzdání jedné semestrální práce v požadovaném termínu.

Garant

Doc. Ing. Václav Vaněk, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Václav Vaněk, Ph.D.Doc. Ing. Václav Vaněk, Ph.D.