Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie (KMM / 9CH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMM / 9CH - Chemie, Fakulta strojní, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah předmětu:Základní pojmy, zákonitosti a názvosloví. Chemická periodicita. Kinetika chemického děje. Skupenské stavy látek. Fázové rovnováhy. Termochemie. Elektrochemie.Technicky významné nekovy, kovy a jejich sloučeniny.Základní makromolekulární látky se zřetelem na strojírenské aplikace.

Získané způsobilosti

Studenti po absolvování předmětu dokáží použít vhodný materiál kovový i nekovový v různých oborech a technologie na jejich zpracování.Atomistika a chemická vazba poskytuje informace o struktuře materiálu a z toho vyplývajících vlastnostech fyzikálních, chemických, mechanických a technologických.Chemické děje objasňují reakce látek v přirozeném i umělém prostředí, nebo - li možnost ovlivnění koroze, pasivace, výrobu netradičních materiálů a pod.Základy elektrochemie a termochemie využijí studenti v technologiích při zpracování kovů i nekovových materiálů.Základy organické chemie poskytují informace o makromolekulárních látkách, jejich výrobách, vlastnostech i využití s ohledem na životní prostředí.

Literatura

Drátovský, Milan. Anorganická chemie. I, Obecná část. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1980. Drátovský, Milan. Anorganická chemie. II, Systematická část. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1980. Vacík, Jiří. Fyzikální chemie. 3., přeprac. vyd. Praha : SNTL, 1986. Brandštetr, Jiří. Chemie pro posluchače fakulty strojního inženýrství. Vyd. 1. V Brně : Vysoké učení technické v Brně, 1999. ISBN 80-214-1504-5.Duchek, Petr; Šmídová, Hana. Řešené příklady z chemie. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2004. ISBN 80-7043-319-1.Tržil, Jan; Rosenfeld, Robert; Ullrych, Jaroslav. Sbírka příkladů z chemie. 2. vyd. Ostrava : VŠB, 1989. Muck, Alexander; Paleta, Oldřich. Základu chemie ke studiu na VŠCHT. Vyd. 2. Praha : Vydavatelství VŠCHT, 1998. ISBN 80-7080-320-7.Dufek, Milan; Kolářová, Helena. Základy obecné a fyzikální chemie. 1. vyd. Praha : ČVUT, 1997. ISBN 80-01-01681-1.

Požadavky

Zápočet: aktivní absolvování povinných cvičení, vypracovat protokol z praktického cvičení,kontrolní test.Zkouška: Znalost přednášené a procvičované látky.

Garant

Mgr. Hana Šmídová