Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biomateriály (KMM / BM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMM / BM - Biomateriály, Fakulta strojní, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod, obsah kursu. Objemové a povrchové vlasnosti materiálů. Buňky a bílkoviny. Imunologie, záněty a toxicita.Přírodní biomateriály, biologicky funkční materiály. Kolagen.Kovy jako biomateriály. Složení nerez ocelí, slitin Fe/Co/Ti, mechanické vlastnosti. Příklady.Polymery jako biomateriály. Biodegradabilní materiály.Hydrogely, bioresorbovatelné a bioerosivní materiály.Tvrdé materiály - keramika, sklo, sklokeramika, uhlík.Kompozity. Tenké vrsty, povlaky, grafty.Biologická odpověď na implantáty. Biokompatibilita. Hemokompatibilita.Tkáně. Náhrady měkkých tkámí I - sutury, kůže.Náhrady měkkých tkání II - kardiovaskulární, pulmonární.Náhrady tvrdých tkání - reparace dlouhých kostíChemická, biologická a mechanická degradace v biologickém prostředí.

Získané způsobilosti

Student po absolvování tohoto předmětu získá základní informace o podstatě procesu implantace náhradních materiálů za části lidského těla. Základní vědomosti a představy o principech výměny a podmínkách výběru náhradních materiálů v lidském těle i jejich další funkčnosti.

Literatura

Park, J.B., Bronzino, J.D. Biomaterials. 2002. ISBN 978-0849314919.Park, Joon Bu; Lakes, Roderic S. Biomaterials : an introduction. 3rd ed. New York : Springer, 2010. ISBN 978-1-4419-2281-6.Bhat, S.V. Biomaterials, Second Edition. ISBN 978-1842652077.Koutský, Jaroslav. Biomateriály. 1. vyd. Plzeň : ZČU, 1997. ISBN 80-7082-370-4.

Požadavky

Zápočet: aktivní účast na cvičeních, zpracování seminární práce a její úspěšná prezentace.Zkouška: písemný test, ústní zkouška.

Garant

Doc. Ing. Petr Duchek, CSc.

Vyučující

Doc. Ing. Petr Duchek, CSc.Doc. Ing. Petr Duchek, CSc.