Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Defektoskopie a provozní diagnostika (KMM / DPD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMM / DPD - Defektoskopie a provozní diagnostika, Fakulta strojní, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky nedestruktivního zkoušení: oblast zkoušení, definice jednotlivých metod NDT, fyzikální omezení metod NDTTypy defektů, úvod do kvantitativní nedestruktivní analýzy (NDE), filozofie kontroly lomů, aplikace NDE pro určování spolehlivosti systémůVizuální zkoušeníKapilární zkoušeníMagnetické zkoušení, Magnetická polévací metoda, Metody vířivých proudů, Elektromagnetické metodyProzařovací zkoušení, neutronové prozařovací metodyMetody založené na akustické emisiZkoušení ultrazvukemZkoušení založené na měření teploty či infračerveného zářeníZkoušení těsnosti systémů

Získané způsobilosti

Student získá absolvováním předmětu základní znalosti o jednotlivých metodách nedestruktivního zkoušení a taktéž všeobecný přehled o možnosti uplatnění tradičních i speciálních metod NDT v různých průmyslových odvětví. Jelikož v rámci předmětu je kladen důraz na možnost uplatnění NDT metod pro zjišťování vnitřní stavby materiálů, student si absolvováním předmětu taktéž prohloubí znalosti týkající se struktury materiálů získané předchozím studiem. Během praktických cvičení si student vyzkouší samostatnou práci s některými přístroji NDT (ultrazvukové zkoušení, magnetická polévací metoda, kapilární zkoušení).

Literatura

Míšek,B.-Ptáček,L. Defektoskopie a provozní diagnostika. VUT Brno, 1992. Defektoskopie v otázkách a odpovědích. 1. vyd. Praha : SNTL, 1989. ISBN 80-03-00100-5.Kopec, Bernard. Nedestruktivní zkoušení materiálů a konstrukcí : (nauka o materiálu IV). Brno : CERM, 2008. ISBN 978-80-7204-591-4.ASM Handbook Volume 17. Nondestructive evaluation and quality control, ASM International, 1997. 1997. Havlíček a kol. Provozní spolehlivost strojů. SZN Praha, 1989. Janoušek, Ivo; Kozák, Josef; Taraba, Oldřich. Technická diagnostika. 1. vyd. Praha : SNTL, 1988. Jenčík, Josef; Kuhn, Ludvík. Technická měření ve strojnictví. Vyd. 1. Praha : SNTL, 1982. Obraz, Jaroslav. Zkoušení materiálu ultrazvukem. 1. vyd. Praha : SNTL, 1989. ISBN 80-03-00097-1.

Požadavky

Podmínky pro zápočet:1) Účast na praktických cvičení, správné sestavení zkušební návodky pro jednotlivé techniky NDT v rámci praktických cvičení.2) Úspěšné absolvování zápočtového testu.Podmínky pro zkoušku:1) Úspěšné absolvování ústní části zkoušky.

Garant

Ing. Petr Beneš, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Beneš, Ph.D.Ing. Petr Beneš, Ph.D.