Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiály kovové (KMM / MK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMM / MK - Materiály kovové, Fakulta strojní, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Železo a uhlík, síra a fosfor. Oceli a jejich fázové přeměny v tuhém stavu. Vliv výrobního procesu na vlastnosti oceli. Krystalizace a chemická heterogenita. Vměstky a jejich vliv. Porušování ocelí. Vliv teploty a prostředí na vlastnosti kovových strojírenských materiálů. Koroze, antikorozní slitiny. Žáruvzdorné slitiny. Materiály odolné opotřebení a kontaktnímu namáhání. Slitiny na kluzná a valivá ložiska. Superpevné a superplastické materiály. Supravodivé materiály, kovová skla, odporové slitiny. Nástrojové materiály. Materiály s tvarovou pamětí. Vybrané neželezné kovy a jejich slitiny.

Získané způsobilosti

Student absolvováním předmětu získá hlubší poznatky z oblasti základních vlastností kovových materiálů a jejich užitnými a aplikačními možnostmi. Dokáže využít celého spektra předchozím studiem získaných zkušeností a informací pro posouzení chování materiálů a predikování jeho vlastností.

Literatura

ASM Handbook. Vol. 2, Properties and selection: nonferrous alloys and special-purpose materials. 10th ed. [Materials Park] : ASM International, 1990. ISBN 0-87170-378-5.Mills, Kathleen. ASM Handbook. Vol. 9, Metallography and microstructures. 8th ed. Materials Park : ASM International, 1998. ISBN 0-87170-015-8.Dorazil, E. Kovové materiály, skripta. VUT Brno, 1990. Vander Voort, G.F. Metallography Principles and Praktice. McGraw Hill Book Company, 1984. Ptáček, L. a kol. Nauka o kovech I. Akademické nakladatelství CERM, s.r.o. Brno, 2003. Pluhař, Jaroslav. Nauka o materiálech : Celost. vysokošk. učebnice pro skupinu stud. oborů Strojírenství a ostatní kovodělná výroba. 1. vyd. Praha : SNTL, 1989. Koutský, Jaroslav. Slitinové oceli pro energetické strojírenství. 1. vyd. Praha : SNTL, 1981. Krauss, George. Steels : heat treatment and processing principles. Materials Park : ASM International, 2000. ISBN 0-87170-370-X.Pluhař, Jaroslav; Korrita, Josef. Strojírenské materiály. 3. nezm. vyd. Praha : SNTL, 1982.

Požadavky

Zápočet: Absolvování povinných cvičení, zpracování a presentace referátu, alespoň 75% úspěšnost napsání krátkých testů ve cvičení, závěrečný zápočtový test. Zkouška: Prokázání znalostí z přednášené a procvičené látky.

Garant

Doc. Dr. Ing. Antonín Kříž

Vyučující

Doc. Dr. Ing. Antonín KřížDoc. Dr. Ing. Antonín Kříž