Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiály nekovové pro bakaláře (KMM / MNB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMM / MNB - Materiály nekovové pro bakaláře, Fakulta strojní, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Typy a vlastnosti anorganických nekovových a organických materiálů, jejich struktura.Silikátové materiály (keramika, skla, sklokeramika). Suroviny pro výrobu (přírodní, syntetické), úpravnictví přírodních surovin a zušlechťování jejich vlastností. Pomocné materiály. Základní informace o technologii zpracování surovin .Keramické materiály tradiční - typy výrobků, technologie jejich výroby (tvarování, sušení a pálení výrobků). Slinování a vysokoteplotní reakce.Vysoceužitné keramické výrobky - základy výrobní technologie a využití. Výrobky ze skla a sklokeramiky. Keramická vlákna. Supravodiče na bázi keramiky.Polymery - suroviny pro výrobu polymerů, petrochemie. Chemismus polymerizace a technologie provedení této reakce.Rozdělení polymerů, základní druhy těchto materiálů, vlastnosti.Základy zpracování polymerů. Polymery vyztužené vlákny. Biopolymery.Kompozitní materiály - teorie, rozdělení a příklady těchto materiálů. Vlastnosti a perspektivy.Povrchové úpravy a následné zpracování produktů. Recyklace.Aplikace výrobků ve strojírenství. Současný stav, trendy a vize rozvoje.Výběr materiálů za pomoci databázových systémů. Práce s komerční databází CES Edupack (GRADA) - principy.Řešení praktických příkladů výběru materiálu za pomocí komerční databáze CES Edupack.

Získané způsobilosti

Studenti získají podrobné znalosti o keramických, skelných, polymerních a kompozitních materiálech z hlediska jejich složení, vlastností a aplikací.Důraz bude kladen na porozumění vztahu mezi strukturou materiálu a vlastnostmi. Budou seznámeni s podstatou inteligentních materiálů a nanomateriálů včetně rozvoje této oblasti. Naučí se pracovat s materiálovou komerční databází.

Literatura

Bareš, Richard. Kompozitní materiály. Praha : SNTL, 1988. Pokluda, Jaroslav; Kroupa, František; Obdržálek, Ladislav. Mechanické vlastnosti a struktura pevných látek : kovy, keramika, plasty. [1. vyd.]. Brno : PC-DIR, 1994. ISBN 80-214-0575-9.Motyčka, Vladislav. Nové keramické materiály ve strojírenství. 1. vyd. Plzeň : ZČU, 1991. ISBN 80-7082-044-6.Menčík, Jaroslav. Pevnost a lom skla a keramiky. 1. vyd. Praha : SNTL, 1990. ISBN 80-03-00205-2.Mleziva, Josef; Šňupárek, Jaromír. Polymery : výroba, struktura, vlastnosti a použití. 2., přeprac. vyd. Praha : Sobotáles, 2000. ISBN 80-85920-72-7.Ducháček, Vratislav. Polymery : výroba, vlastnosti, zpracování, použití. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 1995. ISBN 80-7080-241-3.Kolouch, Jan. Strojní součásti z plastů. 1. vyd. Praha : SNTL, 1981. Kuta, Antonín. Technologie a zařízení pro zpracování kaučuků a plastů. Vyd. 1. Praha : Vydavatelství VŠCHT, 1999. ISBN 80-7080-367-3.Hanykýř, Vladimír; Kutzendörfer, Jaroslav. Technologie keramiky. [Praha] : Vega, 2000. ISBN 80-900860-6-3.Agarwal, Bhagwan D.; Broutman, Lawrence J. Vláknové kompozity : Celost. vysokošk. příručka pro vys. školy techn. 1. vyd. Praha : SNTL, 1987.

Požadavky

Zápočet: aktivní účast na cvičeních, zpracování seminární práce a její úspěšná prezentace.Zkouška: písemný test, ústní zkouška.

Garant

Ing. Tomáš Křenek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jaromír DlouhýDoc. Ing. Petr Duchek, CSc.Ing. Tomáš Křenek, Ph.D.Ing. Jaromír DlouhýDoc. Ing. Petr Duchek, CSc.Ing. Tomáš Křenek, Ph.D.Ing. Tomáš Křenek, Ph.D.