Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiály pro energetiku (KMM / MPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMM / MPE - Materiály pro energetiku, Fakulta strojní, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teplo, entalpie, entropie, druhý princip termodynamiky a jeho mikrostrukturní interpretace;2. Maxwellovo-Boltzmannovo rozdělení, Boltzmannův faktor, statistický význam entropie, termodynamické potenciály - jejich měření a využití, aktivita a fugacita;3. Povrchové napětí a kohesní tlak, smáčení, heterogenní nukleace, tvárná litina, podchlazení, lom, anisotropie povrchového napětí;4. Kapilární tlak, Youngova-Laplaceova věta, slinování, kapilární kondensace, Herringův vzorec, epitaxie a spojování;5. Difuse v pevných látkách, její geometrické aspekty a mechanismy, difuse a tání, závislost difusních koeficientů na prvkovém složení, krystalové struktuře a teplotě;6. Kirkendallův jev, hnací silou difuse je gradient aktivity, strukturní defekty a anomálně rychlá difuse; chemická rovnováha, Guldbergův-Waageův zákon, chemická aktivita reakce, rychlost reakce, aktivovaný komplex, aktivační energie, chemická kinetika;7. Fázové transformace, rozpad tuhých roztoků, koherence precipitátu, precipitační vytvrzení, Guinierovy-Prestonovy zóny a přechodný precipitát, uspořádání tuhého roztoku a jeho vliv na různé fysikální vlastnosti, mechanismus krystalisace;8. Dislokace, plastická a elastická deformace, jádro dislokace,hustota dislokací, tvárné porušení, dislokační mechanismus růstu krystalů, Peierlsovo-Nabarrovo napětí, skluzové systémy, měrná energie dislokace, napětí potřebné k zakřivení dislokace, interakce dislokací s bodovými poruchami;9. Cottrellovy atmosféry, Snoekova interakce, Suzukiho atmosféra, příčný skluz, interakce mezi dislokacemi, protínání dislokací a strukturalisace dislokačního pole, interakce dislokací s plošnými poruchami, vrstevné poruchy a neúplné dislokace, šplhání dislokací, mobilita dislokací a plastická deformace;10. Zotavení, primární rekrystalisace a sekundární rekrystalisace, časová, teplotní a strukturní závislost rekrystalisace, dislokační mechanismus rekrystalisačního procesu a jeho sledování pomocí rentgenové difrakce, strukturní aspekty hrubnutí (Ostwaldova stárnutí, sekundární rekrystalisace), rekrystalisace při tváření a degradaci materiálu, reversní procesy při rekrystalisaci, rekrystalisace jako projev spontánní strukturalisace;11. Mechanické vlastnosti pevných látek, napěťové a deformační charakteristiky, lomová mechanika, kritická délka trhliny, vrubový účinek trhliny, součinitel koncentrace napětí, mez pevnosti, součinitel intensity napětí, lomová houževnatost, plastická deformace a lom, únava, dopružování a anelasticita;12. Korose kovů ve vodných roztocích elektrolytů, termodynamické principy, elektrodová kinetika, druhy korosního napadení, pasivita, katodická a anodická protikorosní ochrana; oxidace kovů na vzduchu, elektrochemický model, fázové složení a krystalová struktura oxidů, morfologie oxidové vrstvy, mechanismus;13. Degradace a životnost materiálu - průmyslové aplikace.

Získané způsobilosti

Získané vědomosti umožní studentům orientovat se v materiálové problematice na úrovni nezbytné pro úspěšné působení ve strojírenství, zejména v (jaderné) energetice.

Literatura

Fiala, Jaroslav; Mentl, Václav,; Šutta, Pavol. Struktura a vlastnosti materiálů. Praha : Academia, 2003. ISBN 80-200-1223-0.Pluhař, Jaroslav. Fyzikální metalurgie a mezní stavy materiálu. Vyd. 1. Praha : SNTL, 1987.

Požadavky

Zápočet : - povinná účast na cvičeních; - úspěšné vypracování testů.Zkouška: úspěšné složení písemné a ústní zkoušky.

Garant

Prof. Ing. Václav Mentl, CSc.

Vyučující

Prof. RNDr. Jaroslav Fiala, CSc.Prof. RNDr. Jaroslav Fiala, CSc.Ing. Jaroslav Kaiser, Ph.D.Ing. Jaroslav Kaiser, Ph.D.