Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiálové struktury (KMM / MS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMM / MS - Materiálové struktury, Fakulta strojní, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní terminologie, atom a jeho struktura, periodický systém, oxidační číslo, anorganické sloučeniny - typy, přítomné vazby. Úvod do organické chemie.Elektronegativita, typy vazeb. Vzácné plyny a oktetové pravidlo, výjimky z něj (hyper- a hypovalentní molekuly), organické sloučeniny, násobné vazby a jejich vlastnosti.Vlastnosti vazeb - délka, kovaletní a iontový poloměr, řád vazby, back-bonding, vazebná disociační energie a vazebná enthalpie. Silová konstanta, dipolový moment, analýza různých typů struktur z hlediska přítomných vazeb.Spektrální analytické metody a vazby, identifikace molekul a struktur. Vazebné modely - metoda valenčních vazeb a molekulárních orbitalů. Výpočty molekul a jejich geometrie, příklady identifikace vazeb v absorpčních spektrech vybraných sloučenin.Struktura pevných látek, krystaly a jejich poruchy. Bravaisovy mřížky, charakteristika základních soustav.Krystalické a polykrystalické látky, skla. Polymery, elastomery.Lineární elasticita, elasticita gumových materiálů, malé a velké deformace.Energie a entropie - základní klasifikace materiálových struktur.Výpočty energií systému lineárních pružin (příklady zjednodušené mikrostruktury).Základy termodynamiky a statistické fyziky.Výpočty entropie jednoduchých soustav na základě statistických představ (ideální plyn, jednorozměrný ohebný řetízek).Výpočet materiálových charakteristik na základě mikroskopických představ (Cauchyho-Bornova hypotéza, základní typy zjednodušení).Termomechanické vlastnosti látek: Youngův modul, stlačitelnost, viskozita, tepelná kapacita, tepelná vodivost, elektrická vodivost.Výpočet konkrétního příkladu látky o zjednodušené mikrostruktuře.Zvláštní materiály - gely, koloidy, nanomateriály, biomateriály.Odhady některých fyzikálních vlastností (zjednodušený výpočet).Živá buňka jako materiál, struktura živých tkání.Zjednodušený výpočet odhadující mechanické vlastnosti buňky

Literatura

Feynman, Richard P.; Leighton, Robert B.; Sands, Matthew. Feynmanovy přednášky z fyziky : s řešenými příklady. 1/3. 1. vyd. Praha : Fragment, 2000. ISBN 80-7200-405-0.Integrated chemistry :. Rettich, Timothy R. Integrated chemistry : a two-year general and organic chemistry sequence. Vol. 1, First year. Boston : Houghton Mifflin Company, 2000. ISBN 0-395-98092-5.J. Fiala. Inženýrství pevných látek. ZČU, 2001. Polák R., Zahradník R. Obecná chemie. Academia Praha, 2000. J. Fiala, V. Mentl, P. Šutta. Struktura a vlastnosti materiálů. Academia, 2003. Beiser, Arthur. Úvod do moderní fyziky. 1. vyd. Praha : Academia, 1975.

Garant

Doc. Ing. Petr Duchek, CSc.

Vyučující

Doc. Ing. Petr Duchek, CSc.Doc. Ing. Petr Duchek, CSc.