Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o materiálu a mezní stavy (KMM / NOM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMM / NOM - Nauka o materiálu a mezní stavy, Fakulta strojní, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vnitřní stavba látek. Krystalizace kovů a slitin. Vlastnosti kovů. Tepelné zpracování kovů a slitin. Povrchové zpracování kovů. Vysokomolekulární látky. Kompozitní materiály. Konstrukční keramika. Zkoušení kovů. Zkoušení technických materiálů. Vady a poruchy, jejich příčiny. Volba materiálu pro konstrukční použití.

Získané způsobilosti

Studenti si zapamatují základní pojmy a definice z oblasti krystalografie, materiálového inženýrství a zkušebnictví a fraktografie.Popíšou průběh a vyhodnocení základních mechanických, technologických a defektoskopických zkoušek.Naučí se pracovat s rovnovážnými binárními diagramy, s důrazem na diagramy Fe-C a Fe-Fe3C.Objasní procesy probíhající při tepelném zpracování a deformaci materiálu (difúze, fázové přeměny, plastická deformace).Charakterizují základní metody tepelného zpracování základních technických materiálů a jejich dopad na strukturu a vlastnosti těchto materiálů.Stručně charakterizují vlastnosti a použití neželezných kovů, keramiky, plastů a kompozitních materiálů. Vyjmenují základní typy lomů, objasní různé mechanismy porušení materiálu a stručně je charakterizují.

Literatura

Drastík, František. Atlas použití kovů ve strojírenství, elektrotechnice a chemickém průmyslu. Vyd. 1. Praha : SNTL, 1980. Pluhař, Jaroslav. Nauka o materiálech : Celost. vysokošk. učebnice pro skupinu stud. oborů Strojírenství a ostatní kovodělná výroba. 1. vyd. Praha : SNTL, 1989. Skálová, Jana; Benedikt, Vladimír; Kovařík, Rudolf. Základní zkoušky kovových materiálů. 3. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2000. ISBN 80-7082-623-1.

Požadavky

Zápočet: Absolvování povinných cvičení, zpracování referátů, zápočtový test. Zkouška: Znalost přednášené i procvičené látky.

Garant

Doc. Ing. Ludmila Kučerová, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Ludmila Kučerová, Ph.D.Doc. Ing. Ludmila Kučerová, Ph.D.