Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Užitné vlastnosti a volba materiálu B (KMM / UVMB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMM / UVMB - Užitné vlastnosti a volba materiálu B, Fakulta strojní, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Definice materiálů, materiálový cyklus. Kritéria volby materiálu. Struktura materiálového průmyslu. Hodnocení materiálů z hlediska energetické náročnosti. Zásady optimálního výběru materiálu podle užitných vlastností (mechanické, fyzikální, vlastnosti povrchu). Volba materiálu z hlediska výrobní technologie. Materiálové předpoklady pro uplatnění speciálních technologií k zajištění požadovaných vlastností povrchu.Obsah přednášek:Kritéria volby materiálu. Zajištění požadavků provozních podmínek z hlediska vlastností materiálu, materiálových a výrobních nákladů a energetické a surovinové náročnosti. Problematika odpadu a vliv na životní prostředí.Zásady optimálního výběru materiálu podle užitných vlastností. Volba materiálu podle mechanických vlastností (pevnostní a křehkolomové charakteristiky, odolnost proti únavě a creepu).Volba materiálu podle fyzikálních vlastností (elektrická a tepelná vodivostm, magnetické vlastnosti).Volba materiálu podle vlastností povrchu (kluzné vlastnosti, odolnost proti opotřebení a korozi).Volba konstrukčních materiálů se specifickými vlastnostmi pro vybrané obory.Hlediska volby materiálů na nástroje. Vliv druhu a pevnostních podmínek nástroje. Vliv automatizace a robotizace technologických procesů.Volba materiálu z hlediska výrobní technologie. Kriteria vhodnosti materiálu pro aplikaci jednotlivých technologií (vhodnost materiálu pro aplikaci jednotlivých technologií zejména beztřískových). Materiálové předpoklady pro upltnění speciálních technologií k zajištění požadovaných vlastností povrchu.Zajištění kombinace užitných vlastností při použití kompozitů. Hlediska pro volbu materiálu matrice a zpevňující fáze.

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu získá znalosti v následujících oblastech: Definice materiálů, materiálový cyklus. Kritéria volby materiálu. Struktura materiálového průmyslu. Hodnocení materiálů z hlediska energetické náročnosti. Zásady optimálního výběru materiálu podle užitných vlastností (mechanické, fyzikální, vlastnosti povrchu). Volba materiálu z hlediska výrobní technologie. Materiálové předpoklady pro uplatnění speciálních technologií k zajištění požadovaných vlastností povrchu.

Literatura

Drastík, František. Atlas použití kovů ve strojírenství, elektrotechnice a chemickém průmyslu. Vyd. 1. Praha : SNTL, 1980. Pluhař, Jaroslav. Nauka o materiálech : Celost. vysokošk. učebnice pro skupinu stud. oborů Strojírenství a ostatní kovodělná výroba. 1. vyd. Praha : SNTL, 1989.

Požadavky

Zápočet: rozbor užitných vlastností a návrh materiálu na základě stanovených požadavků formou samostatné semestrální práce.Zkouška: znalost procvičované i přednášené látky.

Garant

Prof. Ing. Václav Mentl, CSc.