Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sportovní lezení (KTS / SL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTS / SL - Sportovní lezení, Fakulta strojní, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sportovní lezení je určeno pro studenty všech fakult a ročníků, pro začátečníky i pokročilé, kteří se chtějí naučit základní dovednosti a znalosti v oblasti sportovního lezení, bezpečnosti lezení na skalách a pobytu ve vysokohorském prostředí.

Získané způsobilosti

Pro začátečníky je student po ukončení kurzu schopen základní techniky lezení (využívání chytů a stupů, techniky lezení nohou) a uplatňovat nové druhy a způsoby lezení. Rozlišit základní materiál pro lezení (lana,smyčky, úvazy, karabiny) a materiál nezbytný k bezpečnosti lezení po skalách a ve vysokohorském prostředí.Dále je schopen navázat se na lano, užít techniky jištění spolulezce horním jištěním,znát lezecké povely a rozlišit základní techniku uzlování.Pokročilý student je po ukončení kurzu schopen všech prvků jako začátečník. Dále je seznámen s technikou pádu a pádovým faktorem, zřízení jistícího stanoviště, postupného jištění, techniky slaňování a slaňování se sebejištěním.Student svými dovednostmi by měl být schopen zdolávat nízké (bouldering) i vysoké umělé horolezecké stěny, ferraty a lezení ve volné přírodě.

Literatura

Schubert, Pit. Bezpečnost a riziko na skále, sněhu a ledu : praktické zkušenosti a výsledky výzkumné činnosti, získané za 25 let existence Bezpečnostní sekce Německého alpského spolku. 4., aktualizované vyd, 1. v českém jazyce. Praha : Freytag & Berndt, 1997. ISBN 80-85822-27-X.Růžička Jiří. Jištění je jistota. Glowacz, Stefan; Pohl, Wolfgang. Volné lezení. České Budějovice : Kopp, 1999. ISBN 80-7232-067-X.

Požadavky

Zápis do TV provádějí studenti podle svého zájmu, schopností a sportovních dovedností.Podmínkou udělení zápočtu je respektování pravidel účasti na výuce, daných studijním řádem KTS ZČU.Zápočet se přiznává za aktivní účast v semestrálních hodinách výuky TV ve zvolené sportovní specializaci.Základním předpokladem je pravidelná docházka a aktivní přístup k výuce. Nepravidelná docházka a pasivní přístup k výuce zcela vylučují možnost udělení zápočtu a získání kreditů.V případě absence nepřesahující 30% účasti na výuce má student možnost zdůvodněné a omluvené absence nahradit a získat tak zápočet.

Garant

Mgr. Jiří Valachovič

Vyučující

Mgr. Tomáš BuriánekMgr. Jiří ValachovičMgr. Ondřej Vodrážka