Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Volejbal (KTS / VO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTS / VO - Volejbal, Fakulta strojní, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Volejbal je určen pro studenty všech fakult a ročníků, pro začátečníky i pokročilé, kteří se chtějí naučit základní herní činnosti jednotlivce, systémy hry a pravidla ve volejbalu nebo již získané dovednosti dále rozvíjet. Výuka je vždy přizpůsobena úrovni skupin a jednotlivců.

Získané způsobilosti

Pro začátečníky je výuka zaměřena na zvládnutí zákl. herních činností, např. : Odbití obouruč vrchem, obouruč spodem, spodní podání, nácvik jednobloku, smečování ze zóny IV a II z vysokých a polovysokých nahrávek, nahrávka před sebe a za sebe, přihrávka obouruč spodem. Dále cvičná a úkolová hra, základní systém hry, výklad pravidel a základní taktika.Pro kondiční skupinu je výuka zaměřena na nácvik již získaných herních dovedností a jejich zdokonalení. Např. : Přihrávka bagrem po pohybu,nahrávka vrchním odbitím obouruč po pohybu, vrchní podání, vybírání míče v poli, nácvik seskupování dvojbloku, smečování proti jednobloku a dvojbloku ze zóny IV a II, smečování zrychlených nahrávek, základní kombinace,cvičná hra a pravidla.Ve výkonnostní skupině, která je určena převážně pro studenty, kteří již mají jisté volejbalové dovednosti a pro hráče volejbalu, má výuka charakter sportovního tréninku a je zaměřena na účast hráčů v soutěžích ZČU, SPVŠ a AM. Cílem specializované přípravy je další rozvoj herních činností jednotlivce. Např. : Nahrávka a přihrávka po pohybu, skákané podání, seskupování dvojbloku a trojbloku, smečování po zrychlených nahrávkách a ve všech zónách, vykrývání a vybírání míče v poli, výměna míst při obraně v poli a na síti, herní kombinace, průpravná hra, výklad pravidel, přípravná utkání, rozhodování, utkání (soutěže ZČU, SPVŠ, AM).

Literatura

Císař, Václav. Volejbal : technika a taktika hry, průpravná cvičení. 1. vyd. Praha : Grada, 2005. ISBN 80-247-0502-8.Haník, Zdeněk. Volejbal : viděno třemi : od základních odbití po herní činnosti. 1. vyd. Praha : Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2744-8.Kaplan, Oldřich. Volejbal. 2. upr. vyd. Praha : Český ústřední výbor ČSTV, 1988. Kaplan, Oldřich. Volejbal : technika, pravidla, herní systémy, průpravná cvičení. Praha : Grada, 1999. ISBN 80-7169-762-1.Haník, Z. Volejbal 1 : (Herní dovednosti a kondice v tréninku mládeže). [Praha] : Český volejbalový svaz, 2004.

Požadavky

Zápis do TV provádějí studenti podle svého zájmu, schopností a sportovních dovedností.Podmínkou udělení zápočtu je respektování pravidel účasti na výuce, daných studijním řádem KTS ZČU.Zápočet se přiznává za aktivní účast v semestrálních hodinách výuky TV ve zvolené sportovní specializaci.Základním předpokladem je pravidelná docházka a aktivní přístup k výuce. Nepravidelná docházka a pasivní přístup k výuce zcela vylučují možnost udělení zápočtu a získání kreditů.V případě absence nepřesahující 30% účasti na výuce má student možnost zdůvodněné a omluvené absence nahradit a získat tak zápočet.

Garant

Mgr. Pavel Kielberger

Vyučující

Mgr. Pavel Kielberger