Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chirurgie (KAZ / CHIRK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / CHIRK - Chirurgie, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Lékařská resuscitace, intenzivní péče v chirurgii.2. Vyšetřovací metody v chirurgii, perioperační péče a pooperační komplikace.3. Druhy ran, tepelná poranění.4. Poranění kostí a kloubů, páteře.5. Poranění hlavy a nitrolební komplikace.6. Zlomeniny žeber, sterna, pneumothorax, hemothorax.7. Onemocnění hrudníku, náhlé příhody břišní.8. Onemocnění trávicího traktu, základy transplantologie.

Získané způsobilosti

Pro studium chirurgie jsou zapotřebí znalosti z anatomie a fyziologie člověka, základy patologie a patofyziologie, základní latinská lékařská terminologie a znalosti principů jednotlivých běžných zobrazovacích metod. V rámci předmětu chirurgie absolvent získá znalosti, aby dovedl vysvětlit danou nemoc nebo stav, zhodnotit závažnost stavu a aby byl schopen vysvětlit příčinu (pokud je známá), dokázal principielně navrhnout léčbu a znal závažné možné komplikace.Po úspěšném složení zkoušky se absolvent orientuje v základní problematice chirurgie.

Literatura

Zeman, M. Speciální chirurgie. Zeman,M. Chirurgická propedeutika. Josef Vodička . Speciální chirurgie.

Požadavky

Splnění podmínek ústního zkoušení.

Garant

Doc. MUDr. Luboš Holubec, CSc.

Vyučující

Doc. MUDr. Luboš Holubec, CSc.MUDr. David Šmíd