Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Civilizační nemoci a podpora zdraví (KAZ / CNPZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / CNPZ - Civilizační nemoci a podpora zdraví, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek1. Civilizační nemoci obecně - historie, podpora veřejného zdravotnictví, prevence, zdraví a jeho determinanty (vnější a vnitřní podmínky), diamantový model příčin nemocí2. Hypertenze - měření krevního tlaku, juvenilní hypertenze, prevence3. Ateroskleróza a její rizikové faktory - příčiny, rizikové faktory, prevence4. Onemocnění srdce a cév - ovlivnitelné a neovlivnitelné rizikové faktory, epidemiologie kardiovaskulárních chorob, úmrtnost na kardiovaskulární choroby5. Cholesterol v krvi - poruchy metabolismu tuků, snižování cholesterolu v krvi jako prevence kardiovaskulárních chorob6. Ischemická choroba srdeční - příčiny, prevence7. Cévní onemocnění srdce - příčiny, infarkt myokardu, léčba8. Obezita a cukrovka - historie nemoci diabetes mellitus, metabolický syndrom, možnosti ovlivnění diabetu, základy dietního režimu diabetika9. Nádorová onemocnění - etiopatogeneze nádorových onemocnění, prevence10. Zánětlivé onemocnění kloubů - rozdělení revmatických onemocnění, zánětlivá artritida11. Předčasné porody, potraty, vývojové vady - genetické poradenství jako prevence, příčiny (teratogeny fyzikální, chemické a biologické), nejčastější vývojové vady12. Deprese, demence - příčiny, příznaky a typy deprese, nejčastější příčiny demence (Alzheimerova nemoc, Parkinsonova nemoc)13. Únava jako nemoc - projevy a léčba únavového syndromu, syndrom vyhoření, stres jako rizikový faktor ovlivňující zdraví14. Zdravý životní styl jako prevence civilizačních chorob - kouření (vliv nikotinu na organismus), alkohol, drogové závislosti jako rizikové faktory pro zdraví člověka, výchova ke zdraví, zdravý životní styl (životospráva, tělesná aktivita, sport)15. Zápočet

Získané způsobilosti

Osvojit si základy správné životosprávy a vhodnou prevenci proti civilizačním chorobám.

Literatura

Adámková, V. Civilizační choroby - žijeme spolu. Triton, Praha, 2010. Berkow R. at.al. Kompendium klinické Medicíny X. Provazník K. a spol. Manuál prevence v lékařské praxi, díl I-V. Komárek L. et. al. Prevence nádorových onemocnění v primární péči. Kotulán J a kol. Preventivní lékařství I a II. Vágnerová, Marie. Psychopatologie pro pomáhající profese : variabilita a patologie lidské psychiky. Vyd. 2. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-496-6.Míček L. Sebevýchova jako cesta k duševní rovnováze. Čevela, Rostislav; Čeledová, Libuše; Dolanský, Hynek. Výchova ke zdraví pro střední zdravotnické školy. 1. vyd. Praha : Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2860-5.Fraňková, S. Výživa a psychické zdraví. Gauner V. a kol. Základy klinické obezitologie.

Požadavky

docházka 80 % (tolerovány 2 absence), seminární práce a její prezentace, písemný test při úspěšnosti plnění 70%

Garant

Mgr. et Mgr. Václav Beránek

Vyučující

Mgr. et Mgr. Václav Beránek