Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie práce (KAZ / FYPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / FYPR - Fyziologie práce, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření přednášek:1. Statika a dynamika lidského těla. Druhy prací dle převažující zátěže organismu.2. Energetické zdroje lidské práce, měření a hodnocení energetické náročnosti práce.3. Měření a hodnocení reakce respiračního a kardiovaskulárního systému na pracovní zátěž.4. Fyzická zdatnost, zátěžové testy, hodnocení fyzické zdatnosti, adaptace, trénink, únava.5. Reakce organismu a hodnocení práce převážně dynamické vykonávané velkými svalovými skupinami, výkonové normy.6. Reakce organismu a hodnocení práce převážně statické, práce při zvýšeném a sníženém barometrickém tlaku.7. Reakce organismu a hodnocení práce vykonávané malým svalovým i skupinami. Práce za podmínek dlouhodobého jednostranného nadměrného zatížení (DNJZ).8. Reakce organismu na teplou a chladovou zátěž, adaptace na teplo a chlad, měření a hodnocení pracovně tepelné zátěže.9. Režim práce a odpočinku. Biorytmy, směnová práce. Práce a výživa.10. Kategorizace prací - hodnocení zdravotních rizik z hlediska fyziologie práce. Metodiky objektivizace pracovní zátěže pro potřeby kategorizace prací.11. Problematika nemocí z povolání související s činností za podmínek DNJZ, objektivizace. výkonu pracovních činností za podmínek DNJZ.12. Antropometrie, pracovní místo, pracovní poloha.13. Práce s převahou mentální a smyslové zátěže, monotonie práce.Obsahové zaměření praktických cvičení:1. Antropometrie.2. Časové snímky.3. Metody měření a hodnocení fyzické práce z hlediska energetické náročnosti.4. Metody měření a hodnocení srdeční frekvence při práci.5. Metodika měření a hodnocení práce vykonávané malými svalovými skupinami (integrovaná elektromyografie).6. Metodika měření a hodnocení práce v horku a chladu, výpočet tepelné zátěže pomocí rovnice tepelné bilance, režim práce a odpočinku.

Získané způsobilosti

Popsat reakci organismu na fyzickou práci s ohledem na podíl statické a dynamické složky a velikost zapojených svalových skupin.Vědět, jaké jsou metody měření a hodnocení fyzické zátěže fyzickou prací v průběhu pracovního procesu.Popsat reakce organismu na práci s převahou zatížení smyslových orgánů a metody jejího hodnocení.Ovládat normativy přípustné zátěže fyzickou prací v pracovním procesu u zdravé a zdravotně handicapované populace.Popsat reakci organismu na faktory pracovního prostředí (mikroklimatické podmínky) a metody jejich hodnocení.Popsat reakci organismu na práci s převahou psychické zátěže a metody jejího hodnocení,Indikovat požadavky na pracovní místo z hlediska antropometrických hodnot lidského organismu.Znát fyziologická hlediska na práci mladistvých, žen, těhotných žen, žen do 9 měsíců po porodu a zdravotně handicapovaných osob.

Literatura

Gilbertová, Sylva; Matoušek, Oldřich. Ergonomie : optimalizace lidské činnosti. null. Praha : Grada, 2002. ISBN 80-247-0226-6.Cikrt M., Málek B. Pracovní lékařství I. díl, Hygiena práce. Tuček, Milan; Cikrt, Miroslav,; Pelclová, Daniela. Pracovní lékařství pro praxi : příručka s doporučenými standardy. Vyd. 1. Praha : Grada, 2005. ISBN 80-247-0927-9.

Požadavky

Aktivní přístup, 70 % docházka

Garant

Doc. Ing. Zdeněk Zloch, CSc.

Vyučující

MUDr. Vendulka Machartová, Ph.D.MUDr. Zuzana MedunováMUDr. Vendulka Machartová, Ph.D.MUDr. Zuzana Medunová