Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena výživy (KAZ / HV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / HV - Hygiena výživy, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření:Přednášky:1. Význam výživy, výživa v prevenci chorob, výživová doporučení pro ČR, doporučené dávky, nadvýživaa podvýživa, poruchy příjmu potravy.2. Hlavní živiny a jejich význam, voda v organizmu, pitný režim.3. Charakteristika současné spotřeby potravin.4. Vitamíny, minerální látky, stopové prvky, význam ve vztahu k zdravotnímu stavu člověka, dalšíochranné látky.5. Alternativní způsoby stravování, diety a jejich dopad na zdravotní stav, současné potravinové a výživové mýty, výživa a imunita.6. Výživa vybraných skupin obyvatelstva, ochranná výživa, potřeby výživy v různých věkových obdobích.7. Výživa nemocných a její specifika, zdravotní rizika nesprávné výživy.8. Základy nutriční toxikologie, alimentární nákazy, kontaminace pitné vody.9. Potravinová aditiva a jejich problematika.10. Potraviny živočišného a rostlinného původu - výroba, hygienická problematika a požadavky, pochutiny.11. - 12. Hygiena oběhu potravin, právní legislativa - prodej, doprava, skladování.13. - 14. Společné stravování - právní legislativa, systém HACAP.15. Zápočtový test.Cvičení:1. - 2.Úvod do problematiky oboru výživa a hygiena výživy. Aplikace výživových doporučení WHO v českých podmínkách, ochranná složka výživy, doporučené dávky a práce s nutričními programy.3.-4. Hodnocení výživového stavu člověka, formy nutriční intervence, práce s jídelníčky.5.-6. Vymezení gescí dozoru nad bezpečností potravin v ČR. Standardní pracovní postup při provádění státního zdravotního dozoru nad bezpečností potravin. Standardní pracovní postup při odběru vzorků potravin (hodnocení vzorků). Forma protokolu o kontrole - praktické ukázky.7. -8. Bezpečnost potravin z pohledu evropské a národní legislativy.Praktická aplikace legislativy nad bezpečností potravin. Systémy rychlého varování v EU. Systém kontroly HACCP.9. - 11. Obecné principy provádění šetření v potravinářských podnicích v souvislosti s výskytem nebopodezřením na výskyt alimentárního onemocnění. Postup při zjištění zdravotně závadných potravina pokrmů nebo při podezření z jejich zdravotní nezávadnosti.12. - 13.Nutriční toxikologie a hodnocení zdravotních rizik v hygieně výživy.14. Opakování, praktická práce s protokoly.15. Zápočtový test.

Získané způsobilosti

Absolvent umí posoudit výživový stav jednotlivce, orientuje se ve výživovém poradenství i ve vlivech výživy na zdravotní stav jedince i populačních skupin. Dokáže aplikovat hlavní hygienické zásady týkající se oboru dle příslušné legislativy v rámci hygienického dozoru. Aplikuje teoretické znalosti v praxi.

Literatura

Štípek, S. a kol. Antioxydanty a volné radikály ve zdraví a nemoci. Praha: Grada, 2000. Šimon J. a kol. Epidemiologie a prevence ischemické choroby srdeční. Praha: Grada, 2001. Velíšek, J. Chemie potravin I, II, III. Tábor: Ossis, 1999. Svačina, M. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. Provazník, K. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi, souborné vydání. Praha: SZÚ, 2004. Turek, B., Hrubý, S., Černá M. Nutriční toxikologie. Praha: Grada, 1994. FRAŇKOVÁ, S. Výživa a psychické zdraví . Praha: ISV , 1996. ISBN 80-85866-13-7.Millerová, D. Výživa těhotných a kojících žen. Mladá fronta, Praha , 2004. ISBN 80-204-1023-6.Maugham, R.J. Výživa ve sportu. Praha: Galén, 2005. Millerová, D. Zdravá výživa a prevence civilozačních nemocí ve schématech. Praha: Triton, 2003.

Požadavky

Aktivní účast na výuce. Splnění podmínek zápočtového testu a ústního zkoušení.

Garant

Doc. Ing. Zdeněk Zloch, CSc.

Vyučující

MUDr. Lenka LuhanováMUDr. Lenka Luhanová