Předmět Hygiena výživy a předmětů běžného užív. (KAZ / HVPBU)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / HVPBU - Hygiena výživy a předmětů běžného užív., Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Osnova přednášek:Význam výživy, výživa v prevenci chorob,výživová doporučení pro ČR, doporučené dávky, nadvýživa a podvýživa, poruchy příjmu potravyHlavní živiny a jejich význam, voda v organizmu, pitný režim. Charakteristika současné spotřeby potravin.Vitamíny, minerální látky, stopové prvky, význam ve vztahu k zdravotnímu stavu člověka, další ochranné látkyAlternativní způsoby stravování, diety a jejich dopad na zdravotní stav, současné potravinové a výživové mýty, výživa a imunitaVýživa vybraných skupin obyvatelstva, ochranná výživa, potřeby výživy v různých věkových obdobíchVýživa nemocných a její specifika, zdravotní rizika nesprávné výživyZáklady nutriční toxikologie, alimentární nákazy, kontaminace pitné vodyPotraviny živočišného a rostlinného původu ? výroba, hygienická problematika a požadavky, pochutinyHygiena oběhu potravin, právní legislativa ? prodej, doprava, skladováníSpolečné stravování ? právní legislativa , systém HACAPPředměty běžného užívání ? hygienické požadavkyOpakování, kontrolní test , zápočetCvičení:Vyšetřování výživového stavuVyšetření výživových zvyklostí, hodnocení jídelníčkůNutriční poradenství ? sestavování individuálních dietních režimůVýživové poradenství ? faktory životního stylu související s výživouSestava denních plánů a jídelníčků pro vybrané skupiny obyvatelHodnocení školních a nemocničních jídelníčků v praxiAlimentární nákazy,epidemiologická opatření v praxi, postavení hygieny výživy ? samostudium (opakování z oboru epidemiologie)Preventivní a běžný hygienický dozor v hygieně výživyExkurze ? hodnocení v rámci běžného hygienického dozoruPreventivní dozor v hygieně výživy ? praktické ukázkyObaly a etikety potravinářských výrobků ? praktické ukázkyKvalita předmětů běžného užívání a její hodnocení v praxiDiskusní seminář, závěr, hodnocení
Získané způsobilosti
Student získá přehled o vlivu výživy na zdravotní stav obyvatelstva, naučí se posoudit výživový stav jednotlivce, orientuje se ve výživovém poradenství. Dokáže aplikovat hlavní hygienické zásady týkající se oboru dle příslušné legislativy v rámci hygienického dozoru. Aplikuje teoretické znalosti v praxi.
Literatura
Velíšek J. Chemie potravin I, II a III.
Požadavky
Docházka - přednášky 90%, cvičení 100%Písemný testSamostatná práce v rámci praktických cvičení
Garant
MUDr. Lenka Luhanová
Vyučující
MUDr. Lenka LuhanováIng. Jana Hejdová