Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena práce (KAZ / HYPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / HYPE - Hygiena práce, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření přednášek:1. Definice předmětu a náplň, vymezení proti styčným oborům. Úkoly v praxi.2. Základní legislativa v oboru - ochrana veřejného zdraví.3. Přehled fyziologie a psychologie práce.4. Pracovní činnost, pracovní místo.5. Mikroklimatické podmínky na pracovištích, základní informace,tepelná zátěž.6. Mikroklima - měření a hodnocení mikroklimatických podmínek. Problematika venkovních pracovišť.7. Vytápění, větrání , klimatizace.8. Osvětlení, základní pojmy, veličiny, fyziologie.9. Denní osvětlení, měření a hodnocení denního osvětlení.10. Umělé osvětlení, měření a hodnocení umělého osvětlení.11. Látky , které mohou vyvolat postižení zdraví (aerosoly, chemické škodliviny).12. Prach a účinky na organismus, měření, hodnocení.13. Chemické škodliviny, místní účinky, celkové účinky, měření a hodnocení, limitní hodnoty, ochrana zdraví.14. Hluk, základní pojmy a veličiny. Fyziologie slyšení, vliv hluku na organismus. Měření hluku na pracovištích, hodnocení hlučnosti, ochrana zdraví před hlukem, profesionální poškození hlukem.15. Vibrace, základní pojmy a veličiny, působení na lidský organismus, měření a hodnocení vibrací, ochrana zdraví, profesionální poškození zdraví.16. Mimořádné tlaky, změny tlaku.17. Záření, záření ionizující, veličiny a jednotky, biologické účinky ionizujícího záření, poškození zdraví, účinky stochastické a nestochastické, ochrana zdraví.18. Záření, NI2 (neionizující záření). UV, IR, lasery, EMG, ochrana zdraví.19. Kategorizace - faktory pracovního prostředí, pohled na toxikologii.20. Hodnocení zdravotních rizik na pracovištích - kategorizace prací, legislativa, státní zdravotní dozor. Programy ochrany a podpory zdraví na pracovištích.21. Nemoci z povolání, poškození zdraví z práce, legislativa, problematika šetření , součinnost jednotlivých pracovišť22. DNJZ - charakteristika prac. expozice a její hodnocení.23. ZPP (PLP) - legislativa, význam, praxe, prohlídky.

Získané způsobilosti

1) Uvést přehled základních nástrojů dané problematiky, tj. znalost problematiky pracovního prostřední, vliv základních faktorů pracovního prostředí na zdravotní stav, znalost rizikových faktorů pracovního prostředí a přehled legislativních a odborných norem, které umožňují uplatňovat požadavky na ochranu veřejného zdraví v praxi.2) Definovat odchylky od zdraví, které mohou nastat vlivem vykonávané práce, znát způsoby diagnostiky poškození zdraví z práce 3) Znát preventivní opatření a intervenční programy podpory zdraví.

Literatura

Bláha,K., Cirkt, M. Základy hodnocení zdravotnických rizik.

Požadavky

Aktivní přístup, 70 % docházka

Garant

Doc. Ing. Zdeněk Zloch, CSc.

Vyučující

Doc. Ing. Zdeněk Zloch, CSc.