Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena životního prostředí 1 (KAZ / HZP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / HZP1 - Hygiena životního prostředí 1, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření přednášek:1. základy oboru hygiena, ochrana veřejného zdraví - legislativa2. determinanty zdraví, monitoring a biomonitoring3. udržitelný rozvoj - multioborová snaha o dosažení dlouhodobě zdravé společnosti i prostředí, základní termíny - princip tří pilířů, uhlíková stopa, ekologická stopa, materiálová stopa, biodiverzita, externality4. udržitelný rozvoj - příklady koncepcí, nařízení o ekodesignu - energetické štítky, technologie pro budoucnost4. světové, evropské, národní strategie ochrany životního prostředí a vytváření podmínek pro zdravý rozvoj společnosti5. hlavní rizikové faktory ohrožující zdraví jedince - zvládání epidemie kouření jako modelový příklad mezinárodní spolupráce v ochraně zdraví6. ochrana životního prostředí - ovzduší7. podmínky pobytových místností a osvětlení8. ochrana životního prostředí - voda9. ochrana životního prostředí - nakládání s odpady, ochrana půd10. ochrana životního prostředí - hluk11. ionizující a neionizující záření,vibrace, biologické účinky, způsoby ochrany12. ochrana zdraví v pracovním prostředí, základy pracovně lékařské péče, biomarkery účinku a expozice; bezpečnost a ochrana zdraví při práci13. výživa, pohybová aktivita a zdravý životní styl jako součást ochrany zdraví, zvláštnosti vybraných populačních a sociálních skupin14. vybrané přírodní chemopreventivní a chemoprotektivní látky, zdravé potraviny15. výhody a úskalí alternativních stravovacích stylů, benefity a nevýhody doplňků stravy15. psychosociální faktory ovlivňující zdraví, stres, workoholismus a způsoby ochrany16. antropogenní vlivy na životní prostředí, klimatické změny, ozonová vrstva17. vybrané polutanty životního prostředí

Získané způsobilosti

Vysvětlit systém jednoty organismu a prostředí.Definovat vztah životního prostředí k lidskému organismu. Znát zdravotní rizika, umět je interpretovat.Klasifikovat systémy hygienické služby.Získat přehled o koncepci a práci ve všech základních hygienických oborech, o jejich vzájemné vazbě, o nutnosti komplexního přístupu k řešeným problémům.Pracovat s aktuální legislativou a využívat ji spolu s odbornými poznatky k prosazování ochrany veřejného zdraví.Orientovat se v dané problematice.Využívat získaných poznatků v praxi na všech úrovních tvorby a řízení ochrany životního prostředí.

Literatura

Kolektiv autorů. Analýza rizika při práci. 3. vydání. Bencko, V. a kol. Hygiena. Tuček, M. a kol. Hygiena a epidemiologie. Karolinum, 2012. Kolektiv autorů. Hygiena, díl 1. - Faktory zevního prostředí ovlivňující zdraví. Kolektiv autorů. Manuál prevence v lékařské praxi. I. - IX. díl. Adámková M. Nebezpečné chemické látky a přípravky včetně prevence závažných havárií. Beneš B. Odpadové hospodářství. Chalupa, J. Ukazatele kvality vod ve vodárenství. Bláha, K., Cikrt, M. Základy hodnocení zdravotních rizik.

Požadavky

Aktivní přístup, 90 % docházka

Garant

Doc. Ing. Zdeněk Zloch, CSc.

Vyučující

Mgr. Lucie MartínkováMUDr. Pavel Sedláček