Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunikace 2 (KAZ / KOM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / KOM2 - Komunikace 2, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem komunikace - význam komunikace ve zdravotnictví., písemná forma komunikace, komunikace s médii, komunikační bariéry, empatie2. Rozhovor - typy, fáze, předpoklady úspěšného rozhovoru, chyby v realizaci rozhovoru3. Rétorika4. Druhy komunikace - formy neverbální komunikace, poruchy komunikace (double bind, brainwashing), význam neverbální komunikace při jednání s nemocným5. Umění vést dialog - efektivní komunikace6. Chyby sociální percepce a jak se jich vyvarovat - okruh chyb se zdrojem v pozorovateli, okruh chyb v posuzované osobě7. Komunikační dovednosti při prezentaci - základní pravidla prezentace8. Asertivita v praxi - asertivní práva, techniky, asertivní přijímání oprávněné i neoprávněné kritiky, asertivní vyjádření hněvu9. Naslouchání - umění aktivně naslouchat10. Komunikace s nemocným v různém věkovém období11. Komunikace s hendikepovanými pacienty12. NŽS - komunikace s lidmi v NŽS, neadaptivní chování, osobnosti s neadaptivními znaky13. Prezentace seminárních prací studentů14. Prezentace seminárních prací studentů15. Zápočet

Získané způsobilosti

Absolvent bude schopen si osvojit zásady normální a pracovní komunikace a bude schopen se vyvarovat stereotypu informačních a komunikačních bariér.

Literatura

Venglářová, M., Mahrová, G. Komunikace pro zdravotní sestry. Praha, 2006. ISBN 80-247-1262-8.Pokorná, A. Komunikace se seniory. Praha: Grada Publishing, 2010. Schneiderová, A., Schneider, M. Komunikační dovednosti. Ostrava: Ostrav.univerzita, 2004. Linhartová Věra. Praktická komunikace v medicíně. Praha, 2007. ISBN 978-80-247-1784-5.Janáčková, L., Pavlát, J. Psychologické aspekty zdravotnické komunikace. Brno: Masarykova univerzita, 2007. Hierhold, E. Rétorika a prezentace. Praha: Grada, 2008. Černý, V. Řeč těla. Brno: Computer Press, 2007. Špatenková, N., Králová, J. Základní otázky komunikace. Praha: Galén, 2009.

Požadavky

Požadavky k získání zápočtu (zkoušky)" docházka 80 % (tolerovány 2 absence) " seminární práce a její prezentace" písemný test při úspěšnosti plnění 70 %

Garant

Mgr. et Mgr. Václav Beránek

Vyučující

Mgr. et Mgr. Václav Beránek