Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konvenční radiologic.zobrazov. metody 1 (KAZ / KRZM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / KRZM1 - Konvenční radiologic.zobrazov. metody 1, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova přednášek:1. Primární , sekundární a extrafokální záření2. Vlastnosti X záření a ovlivňování jeho jakosti3. Projekce a geometrické aspekty projekčních technik4. Přístrojová technika ? RTG přístroje, nářadí, příslušenství a ochranné pomůcky5. Vznik, tvorba a kvalita RTG obrazu, faktory ovlivňující jeho kvalitu6. Filmový materiál, filmové programy, zpracování filmového materiálu a technické vady rentgenogramů, archivace a komunikativní systémy7. Jiné zobrazovací a záznamové možnosti ? skiaskopie, tomografie, kinematografie, videozáznam, digitální záznam, paměťové luminiscenční folie, přímá digitální radiografie8. Denzitometrie a senzitometrie9. Radiační ochrana pacienta a personálu10. Použití kontrastních látek11. Farmakoradiodiagnostika12. RTG vyšetřovací metody skeletu, plic

Získané způsobilosti

Vyjmenovat vlastnosti X záření a způsob jejich využití v radiodiagnostice, definovat způsoby zobrazování X paprsky, provádět projekční techniky a dodržovat zásady radiační hygieny, zvládat samostatně skiagrafii a organizaci práce na vyšetřovně.

Literatura

Ballinger P.W. Radiographic Positioning and Radiologic procedures Vol. I - III.

Požadavky

Aktivní přístup, 70 % docházka, splnění: písemný test

Garant

Mgr. Andrea Svobodová