Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Krizové situace záchranáře 1 (KAZ / KSZ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / KSZ1 - Krizové situace záchranáře 1, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Krizová situace. Verbální a fyzické napadení zdravotnického pracovníka. Riziko vzniku krizové situace ve zdravotnických profesích: zdravotnický záchranář, zdravotní sestra, odborní zdravotničtí asistenti a jiní pracovníci ve zdravotnictví.2. Možnosti fyzické a psychické přípravy na krizovou situaci.3. Shody a rozdíly v bojovém umění (Aikido, Kung-fu), bojovém umění-sportu (Judo, Karate), bojovém sportu (Box, Kick-Box) a systému sebeobrany (Jiu-Jitsu, Musado, Krav Maga) v současnosti.4. Bojové umění Aikido a jeho možnosti ve fyzické i psychické přípravě na krizovou situaci. Historické kořeny, současnost. Prvky sebeobrany v systému aikido.5. Asertivita jako nástroj k řešení problémů. Asertivní desatero.6. Stres a jeho vliv na prožívání a chování účastníka krizové situace.7. Rozdělení sebeobrany. Sebeobrana všeobecná, profesní a služební. Profesní sebeobrana pro zdravotnické pracovníky.8. Legislativa v sebeobraně všeobecné, profesní a služební9. Prostředky k řešení sebeobranné situace: psychické, taktické, technické.10. Přítomnost zbraně v krizové situaci.Cvičení1. Modelové situace verbálních a fyzických útoků. Součinnostní vazba policisty, hasiče a zdravotníka v krizové situaci.2. Praktický vhled do systémů Budo.3. Technické rozdíly mezi bojovým uměním, bojovým sportem a systémem sebeobrany. Legislativní pozadí použití sebeobrany v modelových situacích.4. Základní techniky v systému Aikido, princip Kokyu5. Asertivní techniky v modelových situacích ("poškrábaná gramofonová deska", "otevřené dveře")6. Nejčastější druhy stresu při zdravotnickém zásahu v modelových situacích.7. Typy neozbrojených útoků a základní reakce na ně.8. Typy ozbrojených útoků a základní reakce na ně.9. Předměty z okolí záchranáře a jejich využití v sebeobraně.10. Záchrana osoby při přímém ohrožení (vyhledání úkrytu, přivolání pomoci, přesun)

Získané způsobilosti

Absolvent chápe základní rozdíly mezi konkrétními typy bojových technik. Absolvent umí aplikovat prostředky psychické přípravy. Absolvent je seznámený s taktickou přípravou. Absolvent umí rozpoznat možné nebezpečí útoku. Absolvent dokáže předvést základní druhy úderů a pádů. Absolvent dokáže spolupracovat s více obránci v rámci sebeobranné situace. Absolvent účelně jedná při zachraňování v nebezpečném prostředí.

Literatura

Stenudd, S. Aikidó - mírumilovné bojové umění. Praha: Kosmas, 2007. Fojtík, I. Aikido Cesta harmonie. Praha: Naše vojsko, 1993. Reguli, Z. Aikido. Průvodce pro žáky i učitele. Praha: Press, 2003. Fojtík, I. Budó. Praha: Naše vojsko, 2001. Novák, M. Jujutsu. Praha: Grada Publishing, 2007. Říčan, P. Psychologie. Praha: portál, 2005. Vágnerová, M. Psychopatologie mpro pomáhající profese. Portál, 1999.

Požadavky

Docházka 80 %, zápočtový test 70%

Garant

Mgr. et Mgr. Václav Beránek

Vyučující

Mgr. et Mgr. Václav BeránekMgr. et Mgr. Václav Beránek