Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Krizové situace záchranáře 2 (KAZ / KSZ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / KSZ2 - Krizové situace záchranáře 2, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Možné útoky proti obránci. Představení základních technik2. Prvky pohybu v sebeobranné situaci3. Bolest a její využití v sebeobraně - stupně bolesti a jejich využití4. Uvolňovací a vyprošťovací techniky bez protiútoku.5. Základní hmaty a chvaty6. Základní údery, kopy a porazy7. Specifika sebeobrany proti ozbrojenému útočníkovi.8. Techniky sebeobrany z kleku obránce jako časté polohy záchranáře při napadení.9. Specifičnost technik při spolupráci více obránců.10. Sebeobrana v komplexních technikách Aikido - Ikkyo, Nikyo, Sankyo, Yonkyo, Kote gaeshi, Shiho nage, Irimi nage. Kokyu nage jako princip a dechové cvičení.

Získané způsobilosti

Absolvent umí zaujmout správnou pozici při vyjednávání s útočníkem. Absolvent dokáže předvést základní druhy pádů. Absolvent ovládá praktickou dovednost základních hmatů a chvatů. Absolvent dokáže spolupracovat s více obránci v rámci sebeobranné situace. Absolvent účelně jedná při styku se zbraní.

Literatura

Stenudd, S. Aikidó - mírumilovné bojové umění. Praha: Kosmas, 2007. Fojtík, I. Aikido Cesta harmonie. Praha: Naše vojsko, 1993. Reguli, Z. Aikido. Průvodce pro žáky i učitele. Praha: Press, 2003. Fojtík, I. Budó. Praha: Naše vojsko, 2001. Novák, M. Jujutsu. Praha: Grada Publishing, 2007. Říčan, P. Psychologie. Praha: portál, 2005. Vágnerová, M. Psychopatologie mpro pomáhající profese. Portál, 1999. Rýč,B., Petru, V. Sebeobrana na ulici. Praha: Grada, 2008.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních, aktivní řešení modelových situací

Garant

Mgr. et Mgr. Václav Beránek

Vyučující

Mgr. et Mgr. Václav Beránek