Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie, epidemiologie a hygiena (KAZ / MEH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / MEH - Mikrobiologie, epidemiologie a hygiena, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Epidemiologie, epidemiologické metody.2. Charakteristiky epidemického procesu.3. Principy boje s infekčními nemocemi.4. Dezinfekce a sterilizace.5. Nozokomiální infekce.6. Epidemiologie neinfekčních onemocnění.7. Základy mikrobiologie - odběr a zasílání biologického materiálu.8. Základy mikrobiologie - kultivace a určování čistých kultur.9. Základy virologických vyšetřovacích metod.10. Patogenita a virulence.11. Hygienické požadavky na provoz zdravotnického zařízení.Cvičení:1. Zásady práce v ohnisku epidemie.2. Dezinfekce, dezinfekční prostředky v praxi.3. Sterilizace v praxi.4. Vyhláška 195/2005 Sb. v praxi.5. Nozokomiální nákazy, šetření.6. Rozbory alimentárních a respiračních epidemií.7. Rozbory vybraných nozokomiálních epidemií.8. Rozbory epidemií virových hepatitid a kožních infekcí.9. Odběry jednotlivých druhů materiálů na mikrobiologické vyšetření.10.Mikrobiologická kultivace a určování čistých kultur v laboratoři.11.Hygienické požadavky uplatňované ve zdravotnických zařízeních.

Získané způsobilosti

Absolvent dokáže analyzovat mechanizmy přenosu infekčních onemocnění, charakteristiky a prevenci infekčních onemocnění, dokáže se orientovat v hygienických požadavcích zdravotnického zařízení a získá přehled v základech lékařské mikrobiologie.

Literatura

Göpfertová, D., Pazdiora, P., Dánová, J. Epidemiologie infekčních nemocí, učebnice pro lékařské fakulty. Praha, Karolinum, 2002. Havlík, J. a kol. Infekční nemoci, 2. vydání. Praha, Galén, 2002. Greenwood, D. at al. Lékařská mikrobiologie. Grada, 1999. Petráš, M., Domorázková, E., Petrýdesová, A. Manuál očkování 2. Tango, 1998. Provazník, K. a spol. Manuál prevence v lékařské praxi IV.Základy prevence infekčních onemocnění. Praha: Fortuna, 1996. Bednář, M. a spol. Mikrobiologie. Marvill, 1996. Melicherčíková, V. Sterilizace a dezinfekce ve zdravotnictví. Grada, 1998. Vladimír Šerý. Tropická a cestovní medicína. Špliňo, M. Vybrané kapitoly ze speciální epidemiologie. Hradec Králové: VLA JEP, 2000. Vyhláška MZ č.195/2005 Sb. Podstatová, H. Základy epidemiologie a hygieny. Praha: Galén, 2009. Farník, J., Pazdiora, P. Základy obecné epidemiologie. Karolinum, Praha, 1995.

Požadavky

Aktivní přístup na přednáškách a cvičeních, splnění podmínek zkoušení

Garant

Prof. MUDr. Petr Pazdiora, CSc.

Vyučující

MUDr. Jaroslav JiroušMUDr. Jaroslav Jirouš