Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie, epidemiologie a hygiena (KAZ / MEHK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / MEHK - Mikrobiologie, epidemiologie a hygiena, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Mikrobiologie, epidemiologie a hygiena, postavení a úloha v systému lékařských věd. Životní prostředí/ekologie2. Základy mikrobiologie, cytologie, mikroskopie a kultivační průkaz3. Epidemiologický proces a jeho články. Zásady opatření při výskytu infekčních onemocnění4. Desinfekce5. Sterilizace6. Očkování, očkovací kalendář7. Speciální epidemiologie - vybrané infekce (alimentární a vzdušné nákazy)8. Speciální epidemiologie - infekce přenášené krví /krevními deriváty (Hepatitida B,C, AIDS.)9. Nozokomiální nákazy, epidemiologie, druhy10. Nozokomiální nákazy v radiologii11. Hygiena zdravotnických zařízení12. Závěrečné shrnutí

Získané způsobilosti

Absolvent dokáže analyzovat mechanizmy přenosu infekčních onemocnění, charakteristiky a prevenci infekčních onemocnění, dokáže se orientovat v hygienických požadavcích zdravotnického zařízení a získá přehled v základech lékařské mikrobiologie.

Literatura

Podstatová, H. Hygiena provozu zdarvotnických zařízení a nová legislativa. epava, 2002. Havlík J. a kol. Infekční nemoci. Praha, Galén, 2002. Votava, M. Lékařská mikrobiologie obecná. Neptun, Brno, 2001. Votava, M. Lékařská mikrobiologie speciální. Brno, Neptun, 2003. Jirouš, Jaroslav. Epidemiologie. [Plzeň : Vyšší odborná škola zdravotnická Dr. Ilony Mauritzové], 2006. Tuček, M. a kol. Hygiena a epidemiologie. Karolinum, 2012. Göpfertová, D., Pazdiora, P., Dáňová, J. Obecná a speciální epidemiologie vybraných infekčních nemocí. Praha: Karolinum, 2006. Koten, J. Průvodce očkováním. Melicherčíková, Věra. Sterilizace a dezinfekce v prevenci nozokomiálních nákaz. Praha : Galén, 2007. ISBN 978-80-7262-468-3.Vyhláška 306/2014 Sb.: O podmínkách předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a o hygienických požadavcích na provoz zdrav. zařízení a ústavů sociální péče.

Požadavky

Aktivní přístup, 80% docházka na přednášky / cvičení, úspěšné absolvování závěrečné ústní zkoušky

Garant

Prof. MUDr. Petr Pazdiora, CSc.

Vyučující

MUDr. Jaroslav Jirouš