Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie 1 (KAZ / MIL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / MIL1 - Mikrobiologie 1, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do předmětu. Přehled historie mikrobiologie. Zásady péče o laboratorní zvířata2. Patogenní mechanismy, infekční proces, virulentní faktory3. Morfologie bakteriální buňky4. Využití antibiotik a chemoterapeutik v mikrobiologii. Antimikrobiální preparáty5. Bakteriální taxonomie - vysvětlení pojmu. Význam bakterií a virů při vzniku chorob6. Infekční onemocnění - prevence a profylaxe7., 8.Protiinfekční imunita - klinické implikace při léčbě infekčních chorob9. Mikroflora v lidském organismu - význam, lokalizace10. Virologie - priony11. Mykologie - základní poznatky12. Parazitologie - základní poznatky13. Sepse z hlediska mikrobiologie.14. Perinatální infekce z hlediska mikrobiologie15. Rezistence mikroorganismůCvičení:Zásady bezpečnosti bezpečnosti práce a ochrany zdraví při práci v mikrobiologické laboratoři. Profesionální a laboratorní infekceSterilizace a dezinfekce v mikrobiologiiZařízení mikrobiologické laboratořeRozmnožování v laboratorních podmínkách - kultivační půdy, tkáňové kultury, kuřecí zárodky, pokusná zvířataOdběr a transport biologických vzorků do mikrobiologické laboratořeMetody druhové identifikace mikroorganismů: světelná mikroskopie, kultivace, biochemické, imunologické a molekulární metodyTeoretické základy barvení a mikroskopické vyšetřeníGram+, gram- koky, gram- tyčkyGram+ tyčky, anaerobní bakterieAcidorezistentní tyčky, spirochetyMykoplasma, chlamydie, rickettsieSexuálně přenosné nákazyDNA viryRNA viryZápočtový test

Získané způsobilosti

Student bude schopen odebrat a transportovat biologický vzorek do mikrobiologické laboratoře. Student bude schopen vyhodnotit porušení zásad bezpečnosti práce při práci v mikrobiologické laboratoři a ochrany zdraví při manipulaci s biologickým vzorkem.

Literatura

Horažďovský, J. a kol. Přenosné choroby. ZSF JU, České Budějovice, 2001. Přecechtěl. Lékařská mikrobiologie. Brno, 1988. Votava, M. Lékařská mikrobiologie obecná. Neptun, Brno, 2001. Votava, M. Lékařská mikrobiologie speciální. Brno, Neptun, 2003. Kramář, R. Lékařská mirkobiologie. ZSF JU, České Budějovice, 2007. Göpfertová, D. Mikrobiologie, epidemiologie,hygiena. Praha, Triton, 1999. Podstatová, H. Mikrobiologie,epidemiologie,hygiena. Olomouc, Epava, 2001. Votava, M. Vybrané kapitoly z klinické mikrobiologie. Neptun, Brno, 1998.

Požadavky

80% účast ve výuce, 70% znalostí testu

Garant

RNDr. Karel Fajfrlík, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Karel Fajfrlík, Ph.D.MUDr. Petr SchmiedhuberRNDr. Karel Fajfrlík, Ph.D.MUDr. Petr Schmiedhuber