Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Multikulturní přístup (KAZ / MP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / MP - Multikulturní přístup, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Historický vývoj transkulturního ošetřovatelství, základní pojmový aparát. Multikulturní a transkulturní přístupy.2.Etnocentrizmus, zdravotnická péče jako subkultura, kulturní šok, prevence, rady pro péči o pacienty/klienty.3.Etické aspekty poskytování kulturně shodné péče.4.M. Leininger - historické souvislosti vzniku teorie.5.J. N. Gigerová, R. Davidhizarová - Model kulturně ohleduplné a uzpůsobené péče.6.Komunikace při poskytování multikulturní a transkulturní péče. Národnostní, etnické a kulturní menšiny na našem území.7.Spirituialita, náboženství a duševní zdraví.

Literatura

Mastiliaková, D. Holistické přístupy v péči o zdraví. . Ivanová, K., Špirudová, L., Kutnohorská, J. Multikulturní ošetřovatelství I. Špirudová, L., Tomanová, D., Kudlová, P., Halmo, R. Multikulturní ošetřovatelství II. . Farkašová, D. a kol. Ošetřovatelství-teorie 1. Archalousková, A. Přehled vybraných ošetřovatelských modelů. Jarošová, D. Teorie moderního ošetřovatelství.

Garant

PhDr. Alena Pistulková