Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nukleární medicína-klinická praxe 1 (KAZ / NME1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / NME1 - Nukleární medicína-klinická praxe 1, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření praxe :1. Organizace a technika práce2. Radiační ochrana pracovníků a pacientů3. Problematika bezpečnosti práce s radionuklidy, kategorizace pracovišť4. Dozimetrie5. Rizika záření6. Biologické účinky ionizujícího záření7. Základní veličiny a jednotky v dozimetrii a radiační ochraně8. Monitorování pracoviště,9. Havarijní řád10. Přístroje pro měření in vitro a in vivo11. Osobní dozimetrie, typy dozimetrů12. Detekce ionizujícího záření13. Kolimátory, funkce a rozdělení14. Pohybový scintigraf15. Scintilační kamera16. Zpracování dat v nukleární medicíně17. Zobrazovací metody v nukleární medicině18. Diagnostická hodnota scintigrafického vyšetření19. Scintigrafické metodiky v hematologii20. Scintigrafické vyšetření plic, jater, sleziny, gastrointestinálního traktu, skeletu, v nefrologii a urologii, trasplantologie21. Scintigrafické vyšetření centrální nervové soustavy22. Scintigrafické metody v kardiologii, v onkologii23. Scintigrafická diagnostika štítné žlázy24. Vyšetření průchodnosti hlubokého žilního řečiště horních a dolních končetin25. Lymfoscintigrafie26. Využití scintigrafických metod v pediattrii27. Přenosná scintilační gamasonda a její využití v praxi28. Terapeutické využití radionuklidů v nukleární medicíně29. Pozitronová emisní tomografie30. RIA metody

Získané způsobilosti

Aplikovat praktické dovedností, rozvíjet vědomostí, utvářet správné návyky pro práci v ionizujícím prostředí, modifikovat postoje a chování vhodné pro efektivní výkon, rozvíjet kritické a hodnotící myšlení, zvolit správné jednání ve vztahu k nemocným, příslušníkům jeho rodiny, k pracovníkům zdravotnického zařízení, aplikovat léčebné procedury nebo zobrazování, identifikovat pacienta, asistovat při podávání radioizotopů, zajišťovat správnost radiofarmak i radioaktivity, zachovávat záznam o dávkování a doby podání, vybrat nejvhodnější přístroje a nástroje, kontrovat funkčnost poskytovaného vybavení, ohlásit defekt na přístroji, zajistit správné označení snímku, vybrat optimální operační parametry, zajistit splnění požadované analýzy údajů, archivovat obrazové údaje, provádět ochranu před zářením a optimalizaci dávky, provádět kontrolu zařízení, provádět kalibraci nástrojů, vyjmenovat všechny testy a potřebné testovací zařízení, respektovat všechna zákonná ustanovení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci.

Literatura

Haaga, J.R. Computed Tomography and Magnetic Resonance Imaging of the Whole Body. Mosby, 1994. Chudáček, Z. Radiodiagnostika. Nekula, J. a spol. Radiologie 1. vyd. Olomouc: UP, 2001. Wegener, O.H. Whole Body Computed Tomography. Blackwell Scientific Publications, 1992. Malinovský. Základy rentgenové anatomie. 1985.

Požadavky

Aktivní přístup, 100 % docházka

Garant

Mgr. Andrea Svobodová

Vyučující

Mgr. Andrea Svobodová