Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nukleární medicína - klinická praxe 1 (KAZ / NME1K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / NME1K - Nukleární medicína - klinická praxe 1, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.týdenOrganizace a technika práce , radiační ochrana pracovníků a pacientů, problematika bezpečnosti práce s radionuklidy, kategorizace pracovišť. Dozimetrie, Rizika záření, Biologické účinky ionizujícího záření. Přístroje pro měření in vitro a in vivo. Kolimátory, funkce a rozdělení. Scintilační kamera. Radiofarmaka - vznik, rozdělení, aplikace, fyzikální parametry. Zpracování dat v nukleární medicíně. Zobrazovací metody v nukleární medicině,diagnostická hodnota scintigrafického vyšetření. Scintigrafické metodiky v hematologii, vyšetření plic, jater, sleziny, gastrointestinálního traktu, skeletu, v nefrologii a urologii, trasplantologie, vyšetření centrální nervové soustavy, štítné žlázy. Scintigrafické metody v kardiologii, v onkologii, vyšetření průchodnosti hlubokého žilního řečiště horních a dolních končetin, lymfoscintigrafie. Využití scintigrafických metod v pediatrii. Terapeutické využití radionuklidů v nukleární medicíně.Hybridní přístroje a jejich využití.

Získané způsobilosti

Absolvent si osvojí ovládání scintilačních kamer a hybridních přístrojů. Bude schopen na základě svých znalostí podílet se na optimalizaci dávky. Zná všechna diagnostická i terapeutická radionuklidová vyšetření pomocí radiofarmak, která bude aplikovat na pacienta všech věkových kategorií.

Literatura

Votrubová, Jana. Klinické PET a PET/CT. 1. vyd. Praha : Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-619-9.Lang, Otto; Kamínek, Milan,; Trojanová, Helena. Nukleární kardiologie. 1. vyd. Praha : Galén, 2008. ISBN 978-80-7262-481-2.Míková, V. Nukleární medicína - Průžez vyšetřovacími metodami v oboru nukleární medicína. Kupka, Karel; Kubinyi, Jozef,; Šámal, Martin. Nukleární medicína : [učební text]. 1. vyd. [Praha] : P3K, 2007. ISBN 978-80-903584-9-2.Mysliveček, M., Hušák, V., Koranda, P. Nukleární medicína I. Olomouc: UP, 1995.

Požadavky

Splnění podmínek odborné praxe (100% docházka).

Garant

Mgr. Andrea Svobodová

Vyučující

Mgr. Jindřiška Adámková, DiS.Mgr. Andrea Svobodová