Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nukleární medicína 3 (KAZ / NUME3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / NUME3 - Nukleární medicína 3, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky: Scinti metody v nefrologii - fázová scintigrafie ledvin, její modifikace - Captoprilový a Furosemidový test, statická scinti ledvin, transplantologie, scinti peritoneální dutiny. Vyšetření CNS - perfuzní scinti mozku, indikace, stanovení smrti mozku, stanovení úniku likvoru. Přehled onkologických metodik, indikace, mechanismy zobrazení tu procesu, imunoscintigrafie, mammoscintigrafie, scinti plicních tumorů. Vrcholná vyš. modalita PET/CT - podstata metody, organizace pracoviště, indikace a praktické uplatnění v onkologii, neurologii a kardiologii. Diagnostika GI traktu - evakuace žaludku, scinti žlučových cest, statická scinti jater a sleziny, detekce jaterního hemangiomu, detekce krvácení do GITu.Cvičení: Praktické provedení fázové scinti ledvin, příprava pacienta na vyš. CNS, praktické provedení scinti kostí, mammoscintigrafie, evakuace žaludku. Praktické úkony v rámci PET/CT vyšetření, obsluha přístroje, práce s kontrastní látkou, bezpečnostní zásady, rizika spojená s vyšetřením.

Získané způsobilosti

Prezentovat teoretické znalosti pro práci s radiofarmaky a s přístrojovým vybavením v rámci oboru, aplikovat základní praktické návyky pro práci v ionizujícím prostředí, identifikovat všechny současné vyšetřovací metodiky oboru a o jejich praktické aplikace v klinické medicíně, pracovat samostatně, bez odborného dohledu provádět nukleárně medicínské zobrazovací i nezobrazovací, statické i dynamické vyšetřovací postupy.

Literatura

Urbánek, J. a kol. Nukleární medicína.

Požadavky

Aktivní přístup, 80% docházka

Garant

MUDr. Alexander Malán

Vyučující

MUDr. Alexander MalánIng. Markéta BlažkováBc. Karel Mařík