Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nukleární medicína 2 (KAZ / NUMK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / NUMK2 - Nukleární medicína 2, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Nehody v nukleární medicíně a metody ke zmírnění jejich radiologických důsledků, dekontaminacezamořených prostor a předmětů, stochastické a nestochastické účinky záření, nemoc z ozáření.2. Monitorace pracovišť, osobní dozimetrie, typy dozimetrů, detekce ionizujícího záření (ionizační komory,GM trubice, scintilační detektory?).3. Kolimátory - funkce, druhy.4. Historie a principy radionuklidových vyšetření, Zpracování dat v nukleární medicíně.5., 6. Druhy scintigrafických vyšetření, statické, dynamické a celotělové vyšetření7., 8. Dynamická scintigrafie: pojem ROI, funkční křivky, parametrické obrazy.Kvantitativní vyhodnocení scintigrafického vyšetření.9. Opakování.Seminář:1-8. Organizace a technika práce s radioaktivními materiály, radiační ochrana pracovníků a pacientů, problematika bezpečnosti práce s RF, kategorizace pracovišť, dozimetrie, biologické účinky ionizujícího záření, monitorování pracoviště,havarijní řád, přístroje pro měření in vitro a in vivo.

Získané způsobilosti

Absolvent si osvojí základy chování pro pohyb na pracovišti s radioaktivními zdroji, bude schopen zachovávat všechny principy ochrany před radioaktivním zářením, ovládat základní funkce gamakamery ve smyslu získávání a vyhodnocování získaných dat.

Literatura

Votrubová, Jana. Klinické PET a PET/CT. 1. vyd. Praha : Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-619-9.Urbánek, J. a kol. Nukleární medicína. Kupka, Karel; Kubinyi, Jozef,; Šámal, Martin. Nukleární medicína : [učební text]. 1. vyd. [Praha] : P3K, 2007. ISBN 978-80-903584-9-2.Mysliveček, M., Hušák, V., Koranda, P. Nukleární medicína I. Olomouc: UP, 1995.

Požadavky

Splnění zápočtového testu.

Garant

MUDr. Alexander Malán

Vyučující

MUDr. Alexander Malán