Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná praxe 5 (KAZ / ODPZ5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / ODPZ5 - Odborná praxe 5, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Specializovaná ošetřovatelská péče v přednemocniční péči a v zdravotnické záchranné službě.Oborové znalosti v přednemocniční neodkladná péči1) oběhový systém(elektrofyziologie srdce, hemodynamika, náhlá zástava srdce a krevního oběhu, šokovéstavy, ICHS, arytmie, kolapsový stav, ischemická choroba srdeční, akutní cévní uzávěry)2) dýchací systém(náhlá zástava dýchání, akutní dechová nedostatečnost, aspirace a krvácení do dýchacíchcest, astmatický záchvat, astmatický stav, plicní edém, zhmoždění plic, pneumotorax)3) centrální nervový systém(bezvědomí nejasného původu, křečové stavy, cévní mozkové příhody, nitrolební krvácení,otok mozku, traumatologie centrálního nervového systému, účinky toxických látek nacentrální nervový systém, akutní psychiatrické stavy)4) gastrointestinální trakt(krvácení , náhlé příhody břišní, akutní pankreatitída)5) urogenitální trakt(akutní selhání ledvin, ledvinová kolika, poruchy vnitřního prostředí a acidobazickérovnováhy)6) endokrinní systém(akutní metabolické poruchy, diabetes mellitus-hypoglykémie, hyperglykémie,thyreotoxická krize )7) akutní stavy v pediatrii(akutní epiglotitída, subglotická laryngitída, horečnaté stavy, akutní otravy, syndromtýraného dítěte)8) akutní stavy v chirurgii(kraniocerebrální poranění, poranění páteře, hrudníku, břicha, pánve, končetin, polytrauma,ztrátová poranění, Crush syndrom, blast syndrom, popáleniny, úraz el.proudem, poleptání,strangulace)9) akutní stavy v ORL a stomatologii(úrazy ucha, závratě; úrazy nosu, epistaxe; úrazy v oblasti tváře, zlomeniny čelisti; cizítělesa)10) akutní stavy v oftalmologii(poranění a poleptání oka, cizí těleso v oku, akutní glaukomový záchvat)11) akutní stavy v gynekologii a porodnictví(akutní příhoda břišní, krvácení z rodidel, potrat, předčasný porod, preeklampsie, stav poznásilnění)

Získané způsobilosti

Student je schopen vykonávat na klinických pracovištích samostatnou praktickou činnost pod odborným dohledem lékařských a nelékařských zdravotnických pracovníků, kteří plní funkci školitele na daném pracovišti.

Literatura

Rozsypalová, M, Staňková, M a kol. Ošetřovatelství II. Mikešová, Z., Fraňková, M., Hernerová, R., Zajíčková, M. Kapitoly z ošetřovatelské péče I. Mikešová, Z., Fraňková, M., Hernerová, R., Zajíčková, M. Kapitoly z ošetřovatelské péče II. Rozsypalová, M, Staňková, M a kol. Ošetřovatelství I. Rozsypalová, M., Šafránková, A. Ošetřovatelství I. Farkašová, D. a kol. Ošetřovatelství-teorie 1. české vydání. Martin: Osveta. Ann, R., Sharon E. Repetitorium pro zdravotní sestry. Jarošová, D. Teorie moderního ošetřovatelství.

Požadavky

100% účast

Garant

PhDr. Alena Pistulková

Vyučující

PhDr. Alena Pistulková