Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetř. v geriatrii (KAZ / OGER)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / OGER - Ošetř. v geriatrii, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek1. Obecný úvod - definice gerontologie, geriatrie, teorie stárnutí, proces stárnutí, ageismus.2. Organizace zdravotní a sociální péče o seniory.3. Tělesné projevy stárnutí, psychické projevy stárnutí, adaptace, biologický a psychický věk.4. Umírání a smrt. Paliativní, hospicová péče.5. Specifické rysy chorob ve stáří, polymorbidita. Farmakoterapie ve stáří, polypragmázie.6. Péče o seniora v prostředí neodkladné péče.7. Velké geriatrické syndromy - úvod, instabilita a pády, úrazy ve stáří.8. Poruchy intelektu.9. Imobilizační syndrom.10. Inkontinence a její komplexní řešení. Urogenitální systém ve stáří.Obsah seminářů1. Úvod do předmětu. Zadání seminárních prací.2. Základy bazální stimulace.3. Ošetřovatelská péče o seniora s apalickým syndromem.4. Exkurze - Hospic sv. Lazara, Plzeň.5. Ošetřovatelská péče o seniora s jednotlivými druhy onemocnění se zaměřením na neodkladnou péči.6. Prezentace seminárních prací studentů.7. Prezentace seminárních prací studentů.8. Prezentace seminárních prací studentů.9. Prezentace seminárních prací studentů.10. Zhodnocení předmětu. Udělení zápočtu.

Získané způsobilosti

Absolvent získá dovednosti v ošetřovatelství o geriatrické pacienty včetně poskytování neodkladné péče o tyto jedince.

Literatura

Vorlíček, J., Sláma, O. Paliativní medicína pro praxi 1. vyd. Praha: Galén, 2008. ISBN 978-80-7262-505-5.Kubešová, Matějovská. Akutní stavy v geriatrii 1. vyd. Praha: Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-620-5.Schüler, M., Oster, P. Geriatrie od A do Z pro sestry 1. vyd. Praha: Grada, 2010. Topinková, E. Geriatrie pro praxi. Praha: Galén, 2005. ISBN 80-7262-365-6.Jarošová, D. Péče o seniory 1. vyd. Ostrava: ZSF OU, 2006. ISBN 80-7368-110-2.

Požadavky

Požadavky k získání zápočtu (zkoušky):- docházka 70 % (tolerovány 3 absence) na přednášky, 90 % (tolerována 1 absence) na cvičení - při nesplnění požadované docházky test - písemné vypracování úvahy na zadané téma- vypracování a prezentace seminární práce - zkouška - ústní (1 řádný a 2 opravné termíny)

Garant

Prof. MUDr. Vladimír Resl, CSc.

Vyučující

Mgr. Stanislava Reichertová