Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetř. v neurologii (KAZ / ONEU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / ONEU - Ošetř. v neurologii, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Obor neurologie, vývoj, vztahy k ostatním klinickým předmětům.2. Základní pojmy z neuroanatomie a neurofyziologie.3. Příznaky, příčiny a projevy poruch nervového systému.4. Speciální vyšetření v neurologii včetně vyšetřovacích metod u akutních stavů s ohledem na jejich včasnost.5. Farmaka užívaná v akutní neurologii.6. Poruchy vědomí, rozdělení, klasifikace, diferenciální diagnostika.7. Úrazy centrálního a periferního nervstva.8. Křečové stavy, záchvatovitá onemocnění.9. Poruchy hybnosti.10. Cévní příhody mozkové.11. Akutní bolestivé stavy.12. Infekční onemocnění nervového systému.13. Speciální neurologie dětí, specifika akutních poruch nervového systému u dětí.14. Agravace, simulace, disimulace, hysterie, rentové projevy ve vztahu k akutním nervovým poruchám.Cvičení:. Aplikace teoretických znalostí při péči o pacienty s neurologickým onemocněním. Komplexní a specializovaná péče o pacienta s neurologickým onemocněním. Základní pojmy v ošetřovatelské péči o pacienta s neurologickým onemocněním.2. Vyšetřovací metody v neurologii - lumbální punkce, elektrodiagnostika.3. Ošetřovatelské péče o pacienta s poruchou vědomí.4. Ošetřovatelská péče o pacienta s poruchou hybnosti.5. Ošetřovatelská péče o pacienta s křečovým stavem, se záchvatovitým onemocněním.6. Ošetřovatelská péče o pacienta s cévní mozkovou příhodou v akutním stavu.7. Ošetřovatelská péče o pacienta s cévní mozkovou příhodou po zvládnutí akutního stavu, následná péče.8. Ošetřovatelská péče o pacienta s bolestí.9. Ošetřovatelská péče o pacienta s infekčním onemocněním nervového systému.10. Specifika ošetřovatelská péče o dítě s neurologickým onemocněním.

Získané způsobilosti

Student/ka po absolvování kurzu je schopen klinicky zhodnotit akutní stav pacienta s ohledem na možné postižení nervového systému, aplikovat přednemocniční neodkladnou péči v potřebném rozsahu.

Literatura

KAPOUNOVÁ, G. Ošetřovatelství v intenzivní péči. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1830-9.Trachtová, E. a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: NCO NZO, 2006. TYRLÍKOVÁ A KOL. Neurologie pro sestry. Adams, B., Harold, C.E. Sestra a akutní stavy od A do Z. Praha: Grada, 1999. Pokorný, J. et al. Urgentní medicína. Praha: Galén, 2004. Ambler, Z. Základy neurologie.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, vypracování referátu

Garant

MUDr. Vladimír Rohan

Vyučující

MUDr. Vladimír RohanMUDr. Josef VavříkMUDr. Vladimír RohanMgr. Martina Šellingová